Τρεις ακόμα δορυφόροι για το ρωσικό σύστημα πλοήγησης Glonass
Έπειτα από την παταγώδη αποτυχία της προηγούμενης προσπάθεια, η Ρωσία εκτόξευσε την Παρασκευή τρεις ακόμα δορυφόρους για το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Glonass, αντίπαλο του αμερικανικού GPS.
Έπειτα από την παταγώδη αποτυχία της προηγούμενης προσπάθεια, η Ρωσία εκτόξευσε την Παρασκευή τρεις ακόμα δορυφόρους για το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Glonass, αντίπαλο του αμερικανικού GPS.
O πύραυλος Proton-M που μετέφερε τους δορυφόρους εκτοξεύτηκε στις 16.51 τοπική ώρα (14.51 ώρα Ελλάδας) από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Οι δορυφόροι επρόκειτο να φτάσουν στις τελικές τροχιές τους αρκετές ώρες αργότερα.
Η υλοποίηση του Glonass ξεκίνησε το 1975, από την τότε Σοβιετική Ένωση, και ολοκληρώθηκε το 1995. Το σύστημα άρχισε όμως να παρουσιάζει προβλήματα μετά την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας και χρειαζόταν επειγόντως αναβάθμιση.
Η ανανέωση των 24 δορυφόρων του συστήματος αποτελεί τώρα προτεραιότητα για τη ρωσική υπηρεσία διαστήματος Roscosmos, η οποία διαθέτει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της για αυτό το σκοπό.
Η συντριβή ενός πυραύλου που μετέφερε τρεις δορυφόρους του Glonass τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν εξάλλου η βασική αιτία για την «καρατόμηση» της ηγεσίας της Roscosmos.
Η κακοτυχία του ρωσικού διαστημικού προγράμματος συνεχίστηκε με την απώλεια ενός στρατιωτικού δορυφόρου και τη συντριβή ενός πυραύλου που μετέφερε εφόδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Παρά τα προβλήματα, όμως, η κάλυψη του Glonass επεκτάθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο φέτος τον Οκτώβριο.
Στο μεταξύ, η Ευρώπη ξεκίνησε την υλοποίηση του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης Galileo και η Κίνα σχεδιάζει το δικό της Compass.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αυστρία: Ορειβάτης άφησε την σύντροφό του «να παγώσει μέχρι θανάτου» σε κορυφή βουνού
- Brain drain στην Apple – Δεκάδες στελέχη αυτομολούν στους ανταγωνιστές
- ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός «μάχονται» για τον τίτλο του League Cup
- Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη: Ο μεγάλος όγκος των υδάτων υπερέβη προσωρινά τις δυνατότητες των υποδομών
- Προειδοποίηση για την κακοκαιρία Byron: «Δεν έχει τελειώσει» – Οι επτά περιοχές που θα σαρώσει
- Πληθαίνουν οι ενδείξεις – Το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα δείχνει να προστατεύει από την άνοια
- World Athletics: Τέλος στην αδικία των διαδρόμων
- Αλέξανδρος Κοψιάλης: «Είμαι 120 κιλά, άμα συνεχίσω θα φράξουν όλα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442