Αφιέρωμα στον Ερντέν Κιράλ
Στον Ερντέν Κιράλ έναν απ’ τους σημαντικότερους τούρκους σκηνοθέτες, μαθητή του Γιλμάζ Γκιουνέι, με έργο που παραμένει άγνωστο στην Ελλάδα, πραγματοποιεί φέτος αφιέρωμα το τμήμα "Ματιές στα Βαλκάνια".
Στον Ερντέν Κιράλ έναν απ’ τους σημαντικότερους τούρκους σκηνοθέτες, μαθητή του Γιλμάζ Γκιουνέι, με έργο που παραμένει άγνωστο στην Ελλάδα, πραγματοποιεί φέτος αφιέρωμα το τμήμα “Ματιές στα Βαλκάνια“.
Ο τούρκος κινηματογραφιστής, ο οποίος θα παραβρεθεί στο φεστιβάλ για να παρουσιάσει τις ταινίες του, γεννήθηκε το 1942, σπούδασε κεραμική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης και πολύ γρήγορα βρήκε τον δρόμο του στον χώρο του κινηματογράφου το 1978, υπογράφοντας το ντεμπούτο του μεγάλου μήκους The Canal, που εποτελεί την αληθινή ιστορία της πάλης ενός δημόσιου λειτουργού κόντρα σε γαιοκτήμονες, μέσα σε κλίμα έντονης πολιτικής αναταραχής.
Έκτοτε, ξεκινά μια πορεία δημιουργική και δύσκολη, στη διάρκεια της οποίας ο Κιράλ εξελίχθηκε σε έναν απ’ τους σπουδαιότερους δημιουργούς της γενιάς του ’70 και ’80, που ανέπτυξαν μια κοινωνικο-ρεαλιστική παράδοση στον τούρκικο κινηματογράφο.
Οι ταινίες που προβάλλονται στο αφιέρωμα είναι:
Σε Γόνιμη Γη/BEREKETLI TOPRAKLAR UZERINDE/ON FERTILE LANDS, Turkey, 1980, 115’
Κεράτιος Κόλπος/HALIC/GOLDEN HORN, Turkey, 2010, 75’
Καθ’ Οδόν/YOLDA/ON THE ROAD, Turkey, Bulgaria, 2005, 90’
Συνείδηση/VICDAN/CONSCIENCE, Turkey, 2008, 85’
Μέρες στο Χακαρι/HAKKARI ‘DE BIR MEVSIM/A SEASON IN HAKKARI, Turkey, Germany, 1983, 111’
Το Κανάλι/KANAL/CANAL, Turkey, 1978, 79’
Η Γαλάζια Εξορία/MAVI SURGUN/ΤΗΕ BLUE EXILE, Turkey, Germany, Greece, 1993, 113’
Ο Καθρέπτης/AYNA/THE MIRROR, Turkey, Germany, 1987, 92’
Ο Κυνηγός/AVCI/THE HUNTER, Turkey, 1998, 96’
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Διαψεύδουν τον Τραμπ οι υπηρεσίες του: Το Ιράν έχει ακόμα χιλιάδες πυραύλους – «Θα ανασυστήσουν το οπλοστάσιο»
- LIVE: Ελλάδα – Ουγγαρία
- Πάτρα: Παραδόθηκε στην Αστυνομία 32χρονος για το αιματηρό περιστατικό στο Σούλι – Αναζητούνται άλλα δύο άτομα
- Μόναχο: Με Μαροζάν στον πρώτο γύρο ο Τσιτσιπάς
- Ευγενία Σαμαρά: Το μαγευτικό ταξίδι της στην Ισλανδία
- LIVE: Μπρέντφορντ – Έβερτον
- Μητσοτάκης: Το φως κερδίζει το σκοτάδι – Θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες με τη συνοχή της κοινωνίας μας
- LIVE: Μπέρνλι – Μπράιτον
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Ακίνητα: Έκρηξη τιμών σε Ελλάδα και Ευρώπη [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/04/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442