Αφιέρωμα στον Ερντέν Κιράλ
Στον Ερντέν Κιράλ έναν απ’ τους σημαντικότερους τούρκους σκηνοθέτες, μαθητή του Γιλμάζ Γκιουνέι, με έργο που παραμένει άγνωστο στην Ελλάδα, πραγματοποιεί φέτος αφιέρωμα το τμήμα "Ματιές στα Βαλκάνια".
Στον Ερντέν Κιράλ έναν απ’ τους σημαντικότερους τούρκους σκηνοθέτες, μαθητή του Γιλμάζ Γκιουνέι, με έργο που παραμένει άγνωστο στην Ελλάδα, πραγματοποιεί φέτος αφιέρωμα το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια«.
Ο τούρκος κινηματογραφιστής, ο οποίος θα παραβρεθεί στο φεστιβάλ για να παρουσιάσει τις ταινίες του, γεννήθηκε το 1942, σπούδασε κεραμική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης και πολύ γρήγορα βρήκε τον δρόμο του στον χώρο του κινηματογράφου το 1978, υπογράφοντας το ντεμπούτο του μεγάλου μήκους The Canal, που εποτελεί την αληθινή ιστορία της πάλης ενός δημόσιου λειτουργού κόντρα σε γαιοκτήμονες, μέσα σε κλίμα έντονης πολιτικής αναταραχής.
Έκτοτε, ξεκινά μια πορεία δημιουργική και δύσκολη, στη διάρκεια της οποίας ο Κιράλ εξελίχθηκε σε έναν απ’ τους σπουδαιότερους δημιουργούς της γενιάς του ’70 και ’80, που ανέπτυξαν μια κοινωνικο-ρεαλιστική παράδοση στον τούρκικο κινηματογράφο.
Οι ταινίες που προβάλλονται στο αφιέρωμα είναι:
Σε Γόνιμη Γη/BEREKETLI TOPRAKLAR UZERINDE/ON FERTILE LANDS, Turkey, 1980, 115’
Κεράτιος Κόλπος/HALIC/GOLDEN HORN, Turkey, 2010, 75’
Καθ’ Οδόν/YOLDA/ON THE ROAD, Turkey, Bulgaria, 2005, 90’
Συνείδηση/VICDAN/CONSCIENCE, Turkey, 2008, 85’
Μέρες στο Χακαρι/HAKKARI ‘DE BIR MEVSIM/A SEASON IN HAKKARI, Turkey, Germany, 1983, 111’
Το Κανάλι/KANAL/CANAL, Turkey, 1978, 79’
Η Γαλάζια Εξορία/MAVI SURGUN/ΤΗΕ BLUE EXILE, Turkey, Germany, Greece, 1993, 113’
Ο Καθρέπτης/AYNA/THE MIRROR, Turkey, Germany, 1987, 92’
Ο Κυνηγός/AVCI/THE HUNTER, Turkey, 1998, 96’
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καθημερινοί τρόπο για να βάλεις «στοπ» στο νυχτερινό τσιμπολόγημα
- Καιρός: Τσουχτερό κρύο, θυελλώδεις άνεμοι και χιονοπτώσεις τη Δευτέρα
- Ξεφουσκώνει το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» με τα νέα όρια
- Αστέρας του Χάρι Πότερ πήγε να βοηθήσει γυναίκα που έκλαιγε στον δρόμο και «έφαγε» κουτουλιά
- Είσαι single και δεν ξέρεις γιατί; Μια έρευνα έχει τις απαντήσεις
- Θα καταφέρει η «Ενεργή Μάχη» να κερδίσει το στοίχημα της πρόληψης των πυρκαγιών;
- Ο αναθεωρητισμός Τραμπ και οι τρεις επιλογές της Ευρώπης
- Τίμοθι Μπάσφιλντ: Η σύζυγός του κατέθεσε επιστολή στήριξης παρά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442