Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Πιθανότατα η τρόικα θα επιστρέψει αυτήν την εβδομάδα», σύμφωνα με πηγή του ΔΝΤ

«Πιθανότατα η τρόικα θα επιστρέψει αυτήν την εβδομάδα», σύμφωνα με πηγή του ΔΝΤ

Τους όρους υπό τους οποίους θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα συζήτησαν οι επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο. Σύμφωνα με πηγές του ΔΝΤ, «το πιθανότερο είναι ότι η τρόικα θα επιστρέψει αυτήν την εβδομάδα». Νωρίτερα, μιλώντας στο γεύμα του IIF, ο Ευ.Βενιζέλος είχε τονίσει ότι η χώρα θα συνεχίσει να μειώνει το έλλειμμα «όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος». Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της Κρ.Λαγκάρντ, η οποία πριν από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών υποστήριξε ότι «αν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτούς».

Τους όρους υπό τους οποίους θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα συζήτησαν οι επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο, παρουσία του εκπροσώπου του Ταμείου στην τρόικα Πολ Τόμσεν.

Μετά το πέρας της συνάντησης, πηγή του ΔΝΤ δήλωσε πως «το πιθανότερο είναι ότι η τρόικα θα επιστρέψει αυτήν την εβδομάδα».

Ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση εξέφρασε την πεποίθηση πως τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση έχουν βελτιώσει το κλίμα. Ανέφερε πως «προχωράμε κανονικά· ήδη εκδόθηκε ανακοίνωση από το ΔΝΤ για την επιστροφή της τρόικας τις επόμενες ημέρες».

Σημείωσε, ακόμη, ότι έχει ήδη συζητηθεί επί της ουσίας το ζήτημα της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και ολοκληρώνεται η συζήτηση για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2013 και το 2014.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, το ΔΝΤ ζήτησε έγγραφο με τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, προτού οριστικοποιηθεί η επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, μιλώντας στο γεύμα του IIF, ο Ευ.Βενιζέλος είχε τονίσει ότι η χώρα θα συνεχίσει να μειώνει το έλλειμμα «όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος».

«Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν είναι το εξιλαστήριο θύμα της Ευρωζώνης, ή της διεθνούς οικονομίας. Είναι η Ελλάδα, μια ιστορική χώρα, μια περήφανη χώρα, με πολίτες που υποβάλλονται σε πολλές θυσίες, για να σώσουν την πατρίδα τους, αλλά και να την δούν να αποκαθίσταται».

Παράλληλα, επισήμανε: «Δεν νομίζω ότι σε διεθνές επίπεδο μπορεί κανένας να βρεί πολλά παραδείγματα τόσο ταχέων προσπαθειών, για δημοσιονομική επανεξισορρόπηση. Όμως, όπως το γνωρίζετε, αυτό συνοδεύεται με ένα πολιτικό και κοινωνικό κόστος πολύ υψηλό. Το σπουδαίο, για εμάς, είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος. Είναι απολύτως αναγκαίο να κερδηθεί ο πόλεμος αυτός».

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της Κρ.Λαγκάρντ, η οποία -στο περιθώριο της τελευταίας ημέρας των εργασιών της ετήσιας συνέλευσης του ΔΝΤ και πριν από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών- υποστήριξε ότι «αν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτούς».

Ο κ. Βενιζέλος, πριν από τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του IIF Τσαρλς Νταλάρα, με τον οποίο συζήτησε κυρίως την εφαρμογή της συμφωνίας της 21η Ιουλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο