Την ανταλλαγή του Δυτ.Βερολίνου με τμήματα της Αν.Γερμανίας επιθυμούσε ο Αντενάουερ
Με την ιδέα της ανταλλαγής του Δυτικού Βερολίνου με τμήματα της Ανατολικής Γερμανίας φαίνεται ότι «φλέρταρε» το 1961 ο τότε καγκελάριος της Δ.Γερμανίας, Κόνραντ Αντενάουερ, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που είδαν της φως δημοσιότητας. Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε, παρά το γεγονός ότι είχε ενημερωθεί για αυτό ακόμα και ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Κένεντι.
Με την ιδέα της ανταλλαγής του Δυτικού Βερολίνου με τμήματα της Ανατολικής Γερμανίας φαίνεται ότι «φλέρταρε» ο τότε καγκελάριος της Δ.Γερμανίας, Κόνραντ Αντενάουερ, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που είδαν της φως δημοσιότητας.
Όπως αναφέρει το Spiegel, o Αντενάουερ είχε αναλύσει το σχέδιό του σε Αμερικανό διπλωμάτη λίγες μέρες προτού ξεκινήσει η ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου, το 1961:
«Είναι προφανές ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα υπάρξει ενοποίηση της Γερμανίας» είχε πει ο καγκελάριος, κατά συνέπεια αυτό που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν η παράδοση του Δυτικού Βερολίνου στην Ανατολική Γερμανία (την οποία ο Αντενάουερ αποκαλούσε «στρατόπεδο συγκέντρωσης») με αντάλλαγμα το κρατίδιο της Θουριγγίας, τμήματα της Σαξονίας και του Μέκλενμπουργκ.
Αν το σχέδιο είχε υλοποιηθεί, πόλεις όπως η Λειψία, θα είχαν περάσει στην τότε Δυτική Γερμανία αρκετά χρόνια πριν την ενοποίηση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, ο Αντενάουερ δεν εγκατέλειψε την ιδέα, αλλά την έθεσε και στον Αμερικανό πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι, ακόμα και μετά την περάτωση του Τείχους.
Μάλιστα, για αρκετό διάστημα η Ουάσινγκτον φαίνεται να έβλεπε σοβαρά το ενδεχόμενο αυτής της ανταλλαγής, η οποία ασφαλώς θα στερούσε από την τότε Ανατολική Γερμανία σημαντικές βιομηχανικές περιοχές, αλλά θα της έδινε το γόητρο του ελέγχου όλου του Βερολίνου.
Τελικά, το σχέδιο ναυάγησε. Για την ιστορία ο Αντενάουερ επισκέφθηκε μαζί με τον Κένεντι το Δυτικό Βερολίνο σε εκείνη την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, παρουσία και του τότε δημάρχου Βίλι Μπράντ.
Ο Αντενάουερ παρέμεινε καγκελάριος της Γερμανίας έως τις 16 Οκτωβρίου 1963. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στο Ντάλας, δολοφονήθηκε ο Τζον Κένεντι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Άνταμ Σίλβερ αποκάλυψε ότι η Παρί Σεν Ζερμέν ετοιμάζεται για το NBA Europe
- Greece Pushes Energy Hub Role Linking Saudi Arabia to Europe
- Αιτωλοακαρνανία: Στον ανακριτή ο 44χρονος για τη δολοφονία του 50χρονου – Τι είπε στους αστυνομικούς όταν τον συνέλαβαν
- Αυστραλία: Ένας έφηβος τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση καρχαρία
- Σοκ στην Μπουντεσλίγκα: Η Άιντραχτ απολύει τον Τόπμελερ!
- Αγνοούνται οκτώ ορειβάτες στον Ταΰγετο – Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης
- Γαρυφαλλιά Καληφώνη: Κανείς δεν είναι πλήρης επειδή δείχνει πλήρης στα social media
- Πυρά ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός κάνει μονίμως τον ανήξερο και κυρίως τον ανεύθυνο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)























![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [18.01 – 24.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/POSTER-copy-7-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442