Πιέσεις για συναίνεση των ελληνικών κομμάτων και από την Κριστίν Λαγκάρντ
Έκκληση για τη συνεργασία των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας, με στόχο την επίλυση της κρίσης χρέους, όπως συνέβη με τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας, απηύθυνε την Πέμπτη από το Πεκίνο η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και επικρατέστερη για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Είπε επίσης ότι κάθε απόφαση σχετικά με το ελληνικό χρέος δεν θα πρέπει να προκαλέσει «πιστωτικό γεγονός» και ότι η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να είναι εθελοντική.
Έκκληση για τη συνεργασία των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας, με στόχο την επίλυση της κρίσης χρέους, όπως συνέβη με τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας, απηύθυνε την Πέμπτη από το Πεκίνο η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και επικρατέστερη για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Ένα από τα ισχυρά σημεία της Πορτογαλίας, που ελπίζω ότι η Ελλάδα θα μιμηθεί, είναι ότι η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας ένωσαν τις δυνάμεις τους συμμαχώντας» τόνισε η Λαγκάρντ, η οποία επισκέπτεται το Πεκίνο, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Κίνας στην κούρσα διαδοχής του Στρος Καν.
Αντίθετα με την Ιρλανδία ή την Ελλάδα, στην Πορτογαλία τα μεγάλα κόμματα δεσμεύτηκαν να σεβαστούν απολύτως τους όρους του δανείου των 78 δισεκατομμυρίων που χορήγησαν στη χώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, με αντάλλαγμα την εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.
«Αυτό είναι σημαντικό για να οικοδομηθεί και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» υπογράμμισε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου τερματίζοντας την επίσκεψή της στην Κίνα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι το οικονομικό βάρος των τριών ευρωπαϊκών χωρών που έχουν προσφύγει ως τώρα στο ΔΝΤ για να αντιμετωπίσεουν το δημοσιονομικό έλλειμμά τους είναι περιορισμένο.
«Μαζί αντιπροσωπεύουν το 6% του ΑΕΠ της ζώνης ευρώ» υπενθύμισε.
Η Λαγκάρντ αναμένεται την Παρασκευή στη Λισαβόνα, όπου θα συναντηθεί με τους διοικητές αφρικανικών κεντρικών τραπεζών, στο πλαίσιο της εκστρατείας της για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ.
Η κ. Λαγκάρντ, μεταδίδει το Bloomberg, δήλωσε επίσης ότι κάθε απόφαση σχετικά με το ελληνικό χρέος δεν θα πρέπει να προκαλέσει «πιστωτικό γεγονός» και ότι η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να είναι εθελοντική.
«Μέσα σε αυτές τις παραμέτρους υπάρχει τώρα πολύ εργασία, σκέψη, αλλά τίποτε που θα μπορούσε να γίνει ακούσια» δήλωσε από το στο Πεκίνο. «Συνεπώς, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι εθελοντική και να ανακοινωθεί καλά» πρόσθεσε.
Οι παρατηρήσεις της κ. Λαγκάρντ έγιναν μετά την επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τους ομολόγους του της Ευρωζώνης, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και την ηγεσία του ΔΝΤ, με την οποία ζητούσε να συμμετέχουν και οι ιδιώτες επενδυτές στο υπό διαμόρφωση δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, μέσω της ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους με νέα ομόλογα που θα προβλέπουν μεγαλύτερη κατά 7 έτη περίοδο λήξης τους.