Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Συνεδριάζει η Επιτροπή για τις αλλαγές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Συνεδριάζει η Επιτροπή για τις αλλαγές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Συνεδριάζει εκ νέου την Τρίτη η Επιτροπή που θα προσδιορίσει την ένταξη ή την απένταξη επαγγελμάτων στην λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τη λίστα θα βγουν περίπου 150.000 εργαζόμενοι.

Κωστούλας Γεώργιος

Συνεδριάζει εκ νέου την Τρίτη η Επιτροπή που θα προσδιορίσει την ένταξη ή την απένταξη επαγγελμάτων στην λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Σήμερα θα γίνει αναλυτική εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής, Θεόδωρου Κωνσταντινίδη, αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η Επιτροπή θα συνεδριάζει καθημερινά έως και την Πέμπτη.

Στην Επιτροπή έχουν κατατεθεί ήδη 100 αιτήματα σωματείων και εργοδοτών που ζητούν την ένταξη ή την απένταξη επαγγελμάτων από τη λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Η Επιτροπή έχει καταλήξει στον προσδιορισμό των επιστημονικών κριτηρίων για την ένταξη ή την απένταξη επαγγελμάτων στην λίστα, με βάση την αποτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου ανά επάγγελμα.

Αρχικά, η Επιτροπή θα εξετάσει διάφορα κριτήρια όπως της νοσηρότητας, της θνησιμότητας ή του προσδόκιμου ζωής που συνοδεύουν ορισμένα επαγγέλματα με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και τα πρώτα συμπεράσματα θα ανακοινωθούν μέχρι τις 15 Ιουνίου. Θα ακολουθήσει δεύτερη μελέτη με εμπειρικά κριτήρια και αξιοποίηση συγκεκριμένων μελετών για κάθε επάγγελμα.

Η μείωση της λίστας των ΒΑΕ στο 10% του εργατικού δυναμικού, αποτελεί δέσμευση στο πλαίσιο του Μνημονίου. Ωστόσο, από τα 750.000 άτομα που εργαζόταν πριν λίγα χρόνια στις αντίστοιχες ειδικότητες, σήμερα έχουν περιοριστεί στα 539.000 άτομα εξαιτίας της ανεργίας, γεγονός που περιορίζει κατά 10% τους απασχολούμενους στα ΒΑΕ.

Έτσι, από τη λίστα αναμένεται να βγουν περί τους 150.000 εργαζόμενους (έναντι 200.000 – 250.000 που εκτιμάτο αρχικά), ενώ όσοι έχουν ήδη ή έως το 2015 3.600 ένσημα ΒΑΕ (4.500 συνολικά) θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται με τα ίδια ένσημα.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτηθούν στα 35 έτη δουλειάς (10.500 ένσημα), εκ των οποίων τα 25 (7.500 ένσημα) θα πρέπει να είναι σε ΒΑΕ.

Οι αλλαγές στα ΒΑΕ θα ισχύσουν από τον Ιούλιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο