
Κούρεμα 55% στα ελληνικά ομολόγα προβλέπουν οι Financial Times
Απόψεις αναλυτών και διαχειριστών που θεωρούν σχεδόν σίγουρη μια απομείωση («κούρεμα») της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 55% φιλοξενούν στη έκδοση της Τετάρτης οι Financial Times. Στο δημοσίευμά της η εφημερίδα χαρακτηρίζει «αναπόφευκτο» το σενάριο αναδιάρθρωσης, τονίζοντας πως οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Αθήνα πρέπει να κηρύξει «στάση πληρωμών» στα χρέη της. Όπως σημειώνει η άνοδος των ελληνικών επιτοκίων τον Απρίλιο κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες για τα διετή ομόλογα, έχει τροφοδοτήσει τη συζήτηση και το ερώτημα για τις αγορές δεν είναι εάν, αλλά πότε και πώς θα αναδιαρθρώσει η Αθήνα το δημόσιο χρέος.
Απόψεις αναλυτών και διαχειριστών που θεωρούν σχεδόν σίγουρη μια απομείωση («κούρεμα») της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 55% φιλοξενούν στη σημερινή του έκδοση οι Financial Times.
Στο δημοσίευμά της η έγκριτη εφημερίδα χαρακτηρίζει «αναπόφευκτο» το σενάριο αναδιάρθρωσης, τονίζοντας πως οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Αθήνα πρέπει να κηρύξει «στάση πληρωμών» στα χρέη της.
Όπως σημειώνει η άνοδος των ελληνικών επιτοκίων τον Απρίλιο κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες για τα διετή ομόλογα, έχει τροφοδοτήσει τη συζήτηση και το ερώτημα για τις αγορές δεν είναι εάν, αλλά πότε και πώς θα αναδιαρθρώσει η Αθήνα το δημόσιο χρέος.
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής της Pimco Αντριου Μπολς, σύμφωνα με τον οποίο Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Ακόμη, υποστηρίζει πως οι αγορές θα δουν διαρκή βελτίωση στην ψυχολογία μόνο όταν οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές αρχίσουν να μιλούν με μια ενιαία φωνή και ανακοινώσουν μια τακτική αναδιάρθρωση με αξιόπιστη στρατηγική εξόδου.
Όπως τονίζει, «οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν ότι το χρεοστάσιο θα γίνει τον επόμενο χρόνο γιατί η Ελλάδα, αναμένεται να μείνει από χρήματα στο δεύτερο εξάμηνο του 2012». Προσθέτει δε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μεγάλες λήξεις ομολόγων την περίοδο 2012 και 2015, κάτι που ωθεί ορισμένους επενδυτές να πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να συνδυαστεί με περισσότερα δάνεια από την διεθνή κοινότητα, ώστε να γλιτώσουν οι ιδιώτες επενδυτές από μεγάλα κουρέματα.
Σύμφωνα με τους Financial Times οι χρηματοοικονομικές αγορές προεξοφλούν κούρεμα 55% στα ελληνικά ομόλογα, κάτι που βάσει εκτιμήσεων της ING Investment Management θα σήμαινε ότι τα επιτόκια στα διετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα ανέλθουν από το 24,78% σήμερα, στο περίπου 45%.
«Τα νέα δάνεια θα είναι πολύ σημαντικά δεδομένου ότι και με κούρεμα 55%, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει έναν συντελεστή χρέους επί του ΑΕΠ 80% με βάση της σημερινές προβλέψεις, μέγεθος που θα παραμένει υψηλότερο από το όριο του 60% της Συνθήκης του Μάαστριχτ», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.
Τέλος, επικαλείται απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες μια εθελοντική αναδιάρθρωση (με την συμμετοχή των επενδυτών) που θα περιέχει κάποιου είδους παράταση στις λήξεις ομολόγων, θα μπορούσε να γίνει φέτος και να ακολουθήσει πλήρης στάση πληρωμών το 2012 ή το 2013.
Πάντως, οι Financial Times ξεκαθαρίζουν πως κούρεμα 55% στα ομόλογα 262 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία θα δημιουργήσει προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες που κατέχουν μεγάλο τμήμα τους χρέους και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν ανοίγματα στην Ελλάδα, ενώ και η ΕΚΤ που διαθέτει 20-30 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας θα αντιμετωπίσει προβλήματα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
- Η Μολδαβία αποχώρησε από την ευρασιατική ομάδα ΚΑΚ της οποία ηγείται η Ρωσία
- Η Premier League αποθέωσε τον Κωστούλα για το καταπληκτικό γκολ (vid)
- Κίνα: Η κίνηση που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που θα διεξάγονται οι μελλοντικές συγκρούσεις
- «Η επιθετικότητα απέναντι στη Γροιλανδία είναι ζήτημα της ΕΕ και όχι μόνο της Δανίας»
- Επιχειρήσεις: Οι διευθυντές χρειάζονται ακόμα, ιδιωτικό γραφείο;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442