Η ώρα εκδήλωσης του εμφράγματος επηρεάζει τη σοβαρότητά του
Τα εμφράγματα που εκδηλώνονται τις πρωινές ώρες, είναι πιθανότερο να είναι πιο σοβαρά σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χρονικές στιγμές της ημέρας, σύμφωνα με νέα ισπανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Heart.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 811 ασθενών, κυρίως ανδρών, μέσης ηλικίας 62 ετών, που εισήχθησαν σε κλινική της Μαδρίτης με έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ένζυμο του αίματος για να μετρήσουν το βαθμό της βλάβης στον ιστό της καρδιάς, που προκαλείται από την εμπλοκή της ροής του αίματος.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι ασθενείς είχαν υποστεί έμφραγμα μεταξύ 06:00 π.μ. και 12:00 το μεσημέρι, είχαν, κατά μέσο όρο, 21% σοβαρότερο έμφραγμα σε σχέση με όσων το έμφραγμα είχε εκδηλωθεί μεταξύ 18:00 μ.μ. και 00:00 π.μ..
Η νέα έρευνα ενισχύει προηγούμενες μελέτες που είχαν δείξει ότι ο κιρκαδικός ρυθμός (το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου) επηρεάζει την καρδιά με πολλούς τρόπους, όπως την μεταβολή της αρτηριακής πίεσης του αίματος, τον αριθμό των παλμών, την λειτουργία των κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων της κ.α.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εύρημά τους μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αξιολόγηση της φαρμακευτικής θεραπείας στους καρδιοπαθείς.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Daikin Altherma 4 H: Η αντλία θερμότητας νέας γενιάς που αναβαθμίζει τον χώρο μας σε ένα αποδοτικό και άνετο περιβάλλον
- Μαρόκο: Φονική κατάρρευση κτιρίων – Τουλάχιστον 22 νεκροί και 16 τραυματίες
- Δήμος Αναστασιάδης: «Η 2η εγκυμοσύνη της Τζένης ήταν σοκαριστική, ο γιατρός μας το είχε απαγορεύσει»
- «Στην Ελλάδα το σαββατοκύριακο ο Μόρις – Πλήρης συμφωνία με τον Ολυμπιακό»
- Υπόμνημα της δημάρχου Γαύδου στην κυβέρνηση για τα ζητήματα που απασχολούν το νησί
- Νέο βίντεο από τη σύλληψη του Λουίτζι Μαντζιόνε: Τι δείχνουν οι κάμερες ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare
- Ταΰγετος: Αίσιο τέλος για τον 28χρονο Γάλλο πεζοπόρο που έπεσε σε χαράδρα 200 μέτρων
- Εγκαινιάστηκε η νέα πλατεία Αγίων Αναργύρων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442