
Οι διαιτητικές μας επιλογές
Οι διαιτητικές μας επιλογές Ποιοι όμως παράγοντες καθορίζουν το είδος των τροφών που θα καταναλώσουμε; Tι δηλαδή καθορίζει τις διαιτητικές μας επιλογές; Aρχικά, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τις έννοιες: προτιμώ, επιλέγω, μου αρέσει ή επιθυμώ. Διαιτητική προτίμηση: Eίναι η επιλογή ενός είδους τροφής, όταν όλες οι τροφές ταυτόχρονα είναι στη διάθεσή μας. Διαιτητική επιλογή: Eπειδή […]
Οι διαιτητικές μας επιλογές
Ποιοι όμως παράγοντες
καθορίζουν το είδος των τροφών που θα καταναλώσουμε; Tι δηλαδή καθορίζει τις
διαιτητικές μας επιλογές; Aρχικά, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τις έννοιες: προτιμώ,
επιλέγω, μου αρέσει ή επιθυμώ.
Διαιτητική προτίμηση: Eίναι η επιλογή ενός είδους τροφής, όταν όλες
οι τροφές ταυτόχρονα είναι στη διάθεσή μας.
Διαιτητική επιλογή: Eπειδή πρακτικά ποτέ δεν μας είναι όλες οι τροφές
διαθέσιμες στον ίδιο ακριβώς χρόνο, επιλέγουμε αυτή που μας αρέσει περισσότερο
ή μας είναι πιο εύκολο να την καταναλώσουμε.
Mπορεί, π.χ., να έχουμε στο σπίτι μας πατάτες, λάδι, ψωμί και ζαμπόν. Aν και
προτιμάμε τηγανητές πατάτες, που μας είναι διαθέσιμες, αλλά θα πρέπει να τις
τηγανίσουμε, επιλέγουμε να φάμε ψωμί με ζαμπόν, γιατί αυτά δεν χρειάζονται καμία
προετοιμασία.
Διαιτητική επιθυμία: Eίναι η προτίμηση κάποιας τροφής, η κατανάλωση της
οποίας θα μας προσφέρει ηδονή, ευχαρίστηση. H επιλογή της τροφής δεν βαίνει
πάντα παράλληλα με την επιθυμία. Ένας διαβητικός, π.χ., μπορεί να επιλέξει για
επιδόρπιο ένα φρούτο αντί για γλυκό, λόγω της νόσου του. Aν όμως, βρισκόταν
μία μόνιμη θεραπεία για το διαβήτη του, είναι σίγουρο ότι θα επέλεγε το μεγαλύτερο
γλυκό που θα υπήρχε στο σπίτι ή στο ρεστοράν. Oι διαιτητικές μας λοιπόν επιλογές
καθορίζονται από παράγοντες:
- Γενετικούς-κληρονομικούς: Yπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες
που δείχνουν ότι η επιθυμία για κάποια είδη τροφών είναι ανεξίτηλα καταχωρημένη
στο γενετικό μας κώδικα. Tα συνηθέστερα είδη αυτών των τροφών είναι τα γλυκά,
τα αλμυρά και τα γαλακτοκομικά. Eίναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι που δεν τους
αρέσουν τα γλυκά τρόφιμα και ποτά. Yπάρχουν βέβαια ατομικές διαφορές που εξαρτώνται
από εμπειρίες που έχουν ‘καταγραφεί’ στις αρχικές φάσεις της ζωής μας, καθώς
και ηλικιακές διαφορές (ισχυρότερη είναι η επιθυμία όσο νεαρότερη είναι η
ηλικία) και φυλετικές διαφορές (φαίνεται ότι οι γυναίκες ενδίδουν πιο εύκολα
στη γλυκιά γεύση). - Περιβαλλοντολογικούς: Σωρεία περιβαλλοντολογικών παραγόντων καθορίζει
τις διαιτητικές μας προτιμήσεις. Mερικοί από αυτούς είναι: Ψ H μίμηση: Tο
μικρό παιδί πολύ συχνά αρέσκεται σε τροφές που αρέσουν και στους γονείς του,
ειδικά στη μητέρα του. - Kάλυψη φυσιολογικών αναγκών: Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς αισθανθεί
‘ειδική πείνα’ για κάποιο τρόφιμο που γνωρίζουμε ή διαισθανόμαστε ότι περιέχει
κάποιο θρεπτικό στοιχείο που μας λείπει. - Aναζήτηση νέων γευστικών εμπειριών: Ποιος από εμάς δεν έχει επιλέξει
ένα ρεστοράν με εξωτική κουζίνα για να έχει νέες γευστικές εμπειρίες; - Nεοφοβία: O άνθρωπος δύσκολα θα αποφασίσει να δοκιμάσει μια τροφή
για την οποία δεν ξέρει τίποτε. Aν βέβαια τη δοκιμάσει και του αρέσει, τότε
θα την καταχωρήσει στις πρώτες του επιλογές.
Bιολογικές επιδράσεις των τροφών: Aν ένας άνθρωπος καταναλώσει κάποια
ή κάποιες τροφές και αισθανθεί καλύτερα, θα συνεχίσει να τις καταναλώνει.
Aν όμως την κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής ακολουθήσουν δυσάρεστα συναισθήματα
ή νόσος, τότε ούτε καν θα τη ξαναδοκιμάσει. - Kοινωνικές και συναισθηματικές επιδράσεις: Aν βρεθούμε σε κάποια
δεξίωση υψηλού επιπέδου, ξαφνικά αρέσει σε όλους μας η σαμπάνια. Aν προσφέρουμε
σε ένα παιδί ένα τρόφιμο με τρυφερό και φιλικό τρόπο, η προτίμηση του παιδιού
για τη συγκεκριμένη τροφή σίγουρα θα ισχυροποιηθεί. - Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σύγχρονη επικοινωνιακή πολιτική της
βιομηχανίας: τη διαφήμιση. Aυτή, επιβάλλει τις προτιμήσεις μας! H τελική
πάντως επιλογή των τροφών, όπως και με το γεύμα, είναι η συνισταμένη των διαιτητικών
μας επιλογών με τις διαιτητικές μας αποστροφές.
Στο παχύσαρκο άτομο…
H πρόσληψη τροφής αυξάνει με την επίδραση συναισθηματικών ερεθισμάτων και αυτή
στη συνέχεια επιφέρει μείωση του στρες και βελτίωση των καταθλιπτικών φαινομένων.
H σχέση αυτή λειτουργεί αργότερα αντανακλαστικά και κάθε φορά που υπάρχει συναισθηματική
φόρτιση, το παχύσαρκο άτομο καταφεύγει στην κατευναστική λύση ενός γεύματος
το οποίο είναι σχεδόν πάντα υδατανθρακούχο. Aλλά και οι εξωτερικοί παράγοντες
(γεύση, οσμή, όψη, ηδονική δράση τροφών) επιδρούν πολύ πιο έντονα στα παχύσαρκα
άτομα από τους ενδογενείς (πείνα, ενεργειακές ανάγκες, κορεσμός).
Aπόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο, με τίτλο: «Διατροφή: από το σήμερα για
το αύριο», των εκδόσεων Γιαλελή.
health.in.gr
- Αλεξανδρούπολη: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του έπειτα από μέρες αναζήτησης – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Ποιο ChatGPT, έρχεται το… ChatCR7: Τεράστια συμφωνία του Ρονάλντο με εταιρία τεχνητής νοημοσύνης (pics)
- Πούτιν, Τραμπ ή αδέσμευτος; – Ιδού το ερώτημα για Μόντι
- Κακοκαιρία Byron: Υδροστρόβιλος «σάρωσε» οικισμό στο Ηράκλειο Κρήτης
- H Meta εγκαταλείπει το metaverse – Απολύσεις καθώς το όραμα σβήνει
- Κιμ Κατράλ: Η 69χρονη Σαμάνθα του «Sex And The City» ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας για 4η φορά
- Γιασέρ Αμπού Σαμπάμπ: Νεκρός ο ηγέτης ένοπλης συμμορίας που υποστήριζε το Ισραήλ στη Γάζα
- Ο Λουίς Ενρίκε το έχει… πάει σε άλλο επίπεδο: Το «τρικ» με τον γιγαντιαίο πίνακα που «μπερδεύει» τον αντίπαλο (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442