Δάγγειος πυρετός Γενικές πληροφορίες Ο Δάγγειος πυρετός είναι μια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το δήγμα των θηλυκών κουνουπιών του γένους Aedes. Υπολογίζεται ότι τα ετήσια κρούσματα Δάγγειου πυρετού στις τροπικές χώρες ανέρχονται σε 100 εκατομμύρια. Θεωρείται ενδημική νόσος στις τροπικές περιοχές της Αφρικής, της Αμερικής, της Ασίας, της Καραϊβικής και […]
Ο Δάγγειος πυρετός είναι μια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το δήγμα των θηλυκών κουνουπιών του γένους Aedes. Υπολογίζεται ότι τα ετήσια κρούσματα Δάγγειου πυρετού στις τροπικές χώρες ανέρχονται σε 100 εκατομμύρια. Θεωρείται ενδημική νόσος στις τροπικές περιοχές της Αφρικής, της Αμερικής, της Ασίας, της Καραϊβικής και των νησιών του Ειρηνικού. Κατά την τρέχουσα περίοδο φαίνεται ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στη νοτιοανατολική Ασία και στη Λατινική Αμερική.
Ο Δάγγειος πυρετός συμβαίνει συχνότερα κατά τη διάρκεια των θερμών και υγρών εποχών και η μετάδοση του είναι μεγαλύτερη στις αστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών στο κέντρο των πόλεων.
Προληπτικά μέτρα
Δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει απο τη νόσο. Επομένως οι ταξιδιώτες σε περιοχές που ενδημεί αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά και άλλα προληπτικά μέτρα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, και ιδιαίτερα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και αργά το απόγευμα.
Κλινικά συμπτώματα
Η νόσος αρχίζει απότομα με έντονη κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, λεμφαδενοπάθεια και κηλιδοβλατιδώδες ή οστρακιοειδές εξάνθημα. Υπάρχει κνησμός, χωρίς απολέπιση. Συνήθως παρατηρούνται μικροαιμορραγίες. Υπάρχει όμως και μια βαριά αιμορραγική μορφή, που εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και προκαλεί καταπληξία και θάνατο. Η νόσος είναι συνήθως αυτοιώμενη με μια μέση διάρκεια έξι ημερών. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ασθενούν από Δάγγειο πυρετό δεν χρειάζεται να εισαχθούν στο νοσοκομείο, αλλά αυτοί που παρουσιάζουν επίμονο πυρετό θα πρέπει να αναζητήσουν όσο το δυνατό νωρίτερα άμεση ιατρική βοήθεια.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Πέντε ερωτικές ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικές εποχές της Ελλάδας, συνθέτουν το κοινό σύμπαν του έργου «Η Αστερόσκονη», όπου άνθρωποι και χρονικότητες συναντιούνται γύρω από την ίδια ανάγκη για αγάπη και σύνδεση.
Η Δευτέρα 9 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη, καθώς το έργο του θα «ζωντανέψει» στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, μέσα από τη μουσική παράσταση «Η φωνή της ψυχής μας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας