«Δεν παραιτούμαι» λέει η Γαλλίδα ΥΠΕΞ για τις διακοπές στην Τυνησία
«Λυπάμαι, αλλά δεν παραιτούμαι» λέει η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί, η οποία έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μετά τις αποκαλύψεις ότι ταξίδεψε για διακοπές στην Τυνησία με ιδιωτικό αεροσκάφους φίλου του Μπεν Αλί ενόσω ήταν σε εξέλιξη η «επανάσταση του γιασεμιού». Η Μισέλ Αλιό-Μαρί είχε ήδη δεχθεί μπαράζ επικρίσεων για την προσφορά γαλλικής βοήθειας για την αποκατάσταση της τάξης στην Τυνησία πριν από την πτώση του καθεστώτος.
«Ήταν λάθος, αλλά δεν παραιτούμαι» λέει η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί, η οποία έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μετά τις αποκαλύψεις ότι ταξίδεψε για διακοπές στην Τυνησία με ιδιωτικό αεροσκάφους φίλου του Μπεν Αλί ενόσω ήταν σε εξέλιξη η «επανάσταση του γιασεμιού». Η Μισέλ Αλιό-Μαρί είχε ήδη δεχθεί μπαράζ επικρίσεων για την προσφορά γαλλικής βοήθειας για την αποκατάσταση της τάξης στην Τυνησία πριν από την πτώση του καθεστώτος.
«Ήταν λάθος» δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο η Μισέλ Αλιό-Μαρί, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει το γεγονός ότι χρησιμοποίησε το ιδιωτικό αεροσκάφος του επιχειρηματία Αζίζ Μιλέντ, προσκείμενου στο περιβάλλον του Μπεν Αλί.
Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε, όμως, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραιτηθεί, παρά τα συντονισμένα «πυρά» που δέχεται από την αντιπολίτευση.
«Σας διαβεβαιώνω ότι αυτή η πολεμική δεν θα με απομακρύνει από την αποστολή μου, ούτε και οι σοσιαλιστικές επιθέσεις» δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien.
Οι επιθέσεις κατά της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών μαίνονται από τον Ιανουάριο, όταν πρότεινε στο καθεστώς του Μπεν Αλί συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας για να αντιμετωπίσουν οι τυνησιακές Ένοπλες Δυνάμεις τις διαδηλώσεις.
Επόμενο «χτύπημα» ήταν η αποκάλυψη ότι το Δεκέμβριο η Αλιό-Μαρί χρησιμοποίησε το αεροσκάφος του Αζίζ Μιλέντ για να μεταβεί στην Τυνησία για διακοπές μαζί με τους γονείς της και το σύντροφό της Πατρίκ Ολιέ, υπουργό αρμόδιο για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο.
Και οι πιέσεις για παραίτηση κορυφώθηκαν το Σάββατο μετά την αποκάλυψη του Nouvel Observateur ότι η υπουργός και ο σύντροφός της χρησιμοποίησαν το αεροσκάφος του πλούσιου Τυνήσιου μια ακόμα φορά, για μια εκδρομή στο νότιο τμήμα της Τυνησία, ενώ στη χώρα μαινόταν η λαϊκή εξέγερση.
Σε δηλώσεις της στο ραδιοσταθμό Europe 1, η Μισέλ Αλιό-Μαρί δήλωσε ότι το ταξίδι της «δεν επιβάρυνε τον προϋπολογισμό ούτε της Τυνησίας, αλλά ούτε της Γαλλίας».
«Το ταξίδι δεν έγινε με δημόσιο χρήμα», υπογράμμισε η Γαλλίδα υπουργός και τόνισε ότι «λυπάται» που χρησιμοποίησε το ιδιωτικό αεροσκάφος του Τυνήσιου επιχειρηματία.
Ο Αζίζ Μιλέντ είναι σημαντικός επιχειρηματίας στον τομέα του Τουρισμού, ο οποίος συνεργάζεται με τον γαμπρό του Μπεν Αλί, Σλιμ Σιχούμπ. Στον Μιλέντ ανήκει και το ξενοδοχείο Ταμπάρκα στην Τύνιδα, στο οποίο κατέλυσε η υπουργός.
«Διαπίστωσα ότι αυτό προκάλεσε σοκ» είπε η Αλιό-Μαρί, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να χρησιμοποιήσει ιδιωτικό αεροσκάφος «υπό οιεσδήποτε συνθήκες». «Λυπάμαι πραγματικά» δήλωσε.
Το Σαββατοκύριακο, πολλά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος ζήτησαν από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να πάρει ανοιχτά θέση για το ζήτημα.