Πληθαίνουν οι διαβεβαιώσεις για δυνατότητα αγοράς ομολόγων από το EFSF
Έδαφος φαίνεται να κερδίζει στους διαδρόμους των Βρυξελλών η πρόταση να δοθεί στο ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας (EFSF) η δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά, ως μέρος του «συνολικού πακέτου» για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Αντιθέτως, η ιδέα να μπορεί το EFSF να αγοράζει τίτλους που βρίσκονται σε κυκλοφορία στη δευτερογενή αγορά προσκρούει στις αντιδράσεις του Βερολίνου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να διοργανωθεί «εμβόλιμη» έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στις 4 Μαρτίου.
Έδαφος φαίνεται να κερδίζει στους διαδρόμους των Βρυξελλών η πρόταση να δοθεί στο ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας (EFSF) η δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά, ως μέρος του «συνολικού πακέτου» για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Αντιθέτως, η ιδέα να μπορεί το EFSF να αγοράζει τίτλους που βρίσκονται σε κυκλοφορία στη δευτερογενή αγορά προσκρούει στις αντιδράσεις κάποιων μελών της ΕΕ, ανάμεσά στις οποίες και η Γερμανία.
Στα πλεονέκτημα πιθανής δυνατότητας του Ταμείου να αγοράζει απευθείας τίτλους (αντί να παρέχει δάνεια «διάσωσης») είναι η μετέπειτα διοχέτευση του χρέους από το ίδιο το EFSF.
«Μια τέτοια ιδέα έχει τεθεί στο τραπέζι και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να αποτελέσει κομμάτι του συνολικού πακέτου» δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών που αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος.
Άλλος αξιωματούχος που έχει επίσης ενημερωθεί για τις εναλλακτικές λύσεις που συζητούνται, είπε ότι η ιδέα «τυγχάνει ευρείας αποδοχής» και ότι δεν διαφέρει και πολύ από την τρέχουσα δραστηριότητα του EFSF να χορηγεί δάνεια σε κυβερνήσεις.
Το μέτρο θα αποτελέσει ενδεχομένως μέρος του ολοκληρωμένου πακέτου-λύσης που θα υιοθετηθεί τον Μάρτιο ως ανάχωμα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Η πρόταση θα μπορούσε να τονώσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να και να βοηθήσει χώρες να επιστρέψουν ομαλά στις χρηματαγορές, είπε o δεύτερος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας πως «τα ομόλογα θα μπορούσαν κάποια στιγμή να πωληθούν ή, για παράδειγμα, να μειώσει κανείς σταδιακά το ποσοστό που έχει αγοράσει από μία έκδοση».
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η Γερμανία τάσσεται ξεκάθαρα κατά της αγοράς ομολόγων από το EFSF στη δευτερογενή αγορά, για νομικούς λόγους.
Oι διαβουλεύσεις κορυφώνονται πάντως, αλλά επίσημες αποφάσεις δεν αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Όπως ανέφερε ξεχωριστή πηγή στο Reuters, η κυβέρνηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει ακόμα λάβει τις αποφάσεις της αναφορικά με τον τρόπο ενίσχυσης του ταμείου διάσωσης.
Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι ηγέτες να προχωρήσουν σε έκτακτη Σύνοδο μεταξύ των προγραμματισμένων συναντήσεων της 4ης Φεβρουαρίου και της 24ης Μαρτίου. Πιθανότερη ημερομηνία, εάν όντως η ΕΕ αποφασίσει κάτι τέτοιο, θεωρείται η 4η Μαρτίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΠΑΣΟΚ: Επίσημη πρώτη για το Πολιτικό Συμβούλιο- Τα «μέτωπα» με Μαξίμου και… Καστανίδη
- Μπάγερν – Παρί: «Γιγαντομαχία» στο Μόναχο, με… φόντο τον μεγάλο τελικός της Βουδαπέστης
- Ποδήλατο, τρέξιμο, πατίνια και σκύλος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Xiaomi 17 Series: Μία flagship εμπειρία από την Xiaomi με κορυφαίες δυνατότητες συνδεσιμότητας
- Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά – Τους έπιασαν με 27 κιλά skunk
- Η Αντζελίνα Τζολί πούλησε την ιστορική έπαυλή της στο Χόλιγουντ για 30 εκατ. δολάρια
- NBA: Οι Θάντερ ισοπέδωσαν τους Λέικερς, 1-0 και για τους Πίστονς (vids)
- Greek Banks Reshape Insurance Sector With New Deals
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442