Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Στη Βουλή δικογραφία για παράνομες προσλήψεις στο Αττικό Μετρό την περίοδο 2005-09

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία για παράνομες προσλήψεις στο Αττικό Μετρό κατά την τετραετία 2005-2009, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τη δικαστική έρευνα του γενικού επιτρόπου Δημόσιας Διοίκησης. Στον έλεγχο διαπιστώθηκαν «όμοια χαρακτηριστικά» των προσληφθέντων (όπως ο τόπος καταγωγής), συνεντεύξεις μετά την πρόσληψη ή και παρά την αρνητική αξιολόγηση.

Στη Βουλή διαβίβασε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι.Τέντες τη δικογραφία για παράνομες προσλήψεις στο Αττικό Μετρό (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας – ΑΜΕΛ) την περίοδο μεταξύ 2005 και 2009.

Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε από το πόρισμα του Γενικού Επιτρόπου Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, σύμφωνα με το οποίο έχουν γίνει αθρόες προσλήψεις υπεράριθμου προσωπικού στο Μετρό και ειδικά την προεκλογική περίοδο του 2009. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, το Μετρό για πρώτη φορά το 2009 εμφάνισε έλλειμμα πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ.

Ανεξάρτητα από το πόρισμα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική έρευνα για το ίδιο θέμα.

Στη διάρκεια του ελέγχου, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διαπίστωσε ότι οι προσληφθέντες εμφανίζουν όμοια χαρακτηριστικά, όπως είναι ο τόπος καταγωγής, (κυρίως οι νομοί Λαρίσης και Ροδόπης), η εργασιακή εμπειρία στο Δημόσιο ως συμβασιούχοι ή εργαζόμενοι σε γραφεία βουλευτών και Γενικών Γραμματέων.

Επίσης, εμφανίζεται να είναι σταλμένα τα βιογραφικά από fax πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ενώ πολλές φορές οι συνεντεύξεις γινόταν μετά την πρόσληψη. Συγκεκριμένα, σε 17 εξ αυτών έγινε πρόσληψη παρά την αρνητική αξιολόγηση από στελέχη της ΑΜΕΛ.

Στο πόρισμα του κ. Ρακιντζή αναφέρεται ακόμη πως παρά το γεγονός ότι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την περίοδο 2005-2009 προβλεπόταν η πρόσληψη 75 ατόμων, κατά μέγιστο αριθμό, πωλητών εισιτηρίων, τελικά προσελήφθησαν 130 άτομα, ενώ για τα έτη 2009-2010 αν και απαιτείτο η πρόσληψη 32 πωλητών εισιτηρίων, προσελήφθησαν 97.

Προστίθεται επιπλέον ότι στη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων αυξήθηκαν οι υπάλληλοι κατά 100% (από 10 σε 20) και στη Διεύθυνση Πληροφορικής και Οργάνωσης κατά 90% (από 9 σε 16 άτομα).

Οι εισαγγελικές αρχές διαπίστωσαν ότι από τους αρμόδιους υπουργούς Μεταφορών της περιόδου 2005-2009 δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι νομιμότητας των προσλήψεων στο Μετρό, όπως είχαν την υποχρέωση.

Η έρευνα ωστόσο που διεξήγαγαν «προσέκρουσε» σε ονόματα υπουργών και για αυτό ο κ. Τέντες διαβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή για τα περαιτέρω, όπως ορίζεται στη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο