Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Περιορισμένες αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ

Περιορισμένες αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν αργά το βράδυ της Πέμπτης σε συμφωνία για περιορισμένες αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να δημιουργηθούν αμυντικοί μηχανισμοί έναντι μιας νέας οικονομικής κρίσης, όπως ζητούσαν η Γερμανία και η Γαλλία. Οι «27» συμφώνησαν ότι χρειάζεται ένα μόνιμο σύστημα διαχείρισης κρίσεων καθώς και κυρώσεις εις βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους. Ωστόσο, δεν «πέρασε» η άρση του δικαιώματος ψήφου των κρατών - μελών που παραβιάζουν τους κανόνες, όπως ζητούσε το Βερολίνο.

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν αργά το βράδυ της Πέμπτης σε συμφωνία για περιορισμένες αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να δημιουργηθούν αμυντικοί μηχανισμοί έναντι μιας νέας οικονομικής κρίσης, όπως ζητούσαν η Γερμανία και η Γαλλία.

Στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζονται αλλαγές ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σύστημα διαχείρισης προβλημάτων με τα χρέη των κρατών-μελών και ενέκριναν αυστηρότερους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, που περιλαμβάνουν κυρώσεις σε βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους.

Ωστόσο, το Βερολίνο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που επιδίωκε για την άρση του δικαιώματος ψήφου των κρατών-μελών που παραβιάζουν τους κανόνες. Εναλλακτικά, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει προτείνει ένα σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας ενός κράτους – μέλους ως έσχατο μέτρο σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμών.

Οι ηγέτες ζήτησαν από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι να επεξεργασθεί τις αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου και εκείνος δεσμεύθηκε ότι θα συνεργασθεί για το θέμα αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βασικό ζητούμενο για τους «27» είναι να μην χρειαστεί οι όποιες τροποποιήσεις της Συνθήκης να περάσουν ξανά από την ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία των δημοψηφισμάτων, που ακολούθησαν πολλές χώρες για την κύρωση της Συνθήκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, οι ηγέτες της ΕΕ ουσιαστικά έδωσαν την έγκρισή τους στην έκθεση που είχε υποβάλει ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Το σχέδιο αυτό, που ετοιμαζόταν υπό την εποπτεία του προέδρου της ΕΕ από την περασμένη άνοιξη προκειμένου να αυστηροποιηθεί το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, αποτέλεσε ήδη αντικείμενο συμφωνίας των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.

Προβλέπει ενισχυμένη επιτήρηση των εθνικών οικονομικών επιλογών, καθώς και νέες κυρώσεις εναντίον των χωρών που είναι υπερβολικά επιεικείς (με το δημοσιονομικό τους έλλειμμα), επεμβαίνοντας πιο γρήγορα απ’ ό,τι στο παρελθόν, ακόμη και αν είναι λιγότερο αυτόματες απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά.

Για πρώτη φορά, οι κυρώσεις, με τη μορφή δεσμευμένων τραπεζικών καταθέσεων, θα μπορούν να αποφασίζονται για προληπτικούς λόγους, το οποίο σημαίνει πριν ακόμη μια χώρα υπερβεί το ευρωπαϊκό όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος, που είναι το 3% του ΑΕΠ, αν για παράδειγμα το έλλειμμα έχει μια πολύ αυξητική τάση.

Οι κυρώσεις θα εφαρμόζονται επίσης στις χώρες που υπερβαίνουν το 3% και, το σημείο αυτό είναι καινούριο, σε εκείνες των οποίων το χρέος υπερβαίνει το 60% και δεν το μειώνουν αρκετά γρήγορα.

«Σήμερα λάβαμε σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της ζώνης του Ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου. «Προτείνουμε έναν ισχυρό και αξιόπιστο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων για να διασφαλίσουμε την χρηματο-οικονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Η Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι ένα μόνιμο σύστημα πρέπει να αντικαταστήσει το δίχτυ ασφαλείας των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δημιουργήθηκε το Μάιο για τα κράτη της Ευρωζώνης και το οποίο θα χρηματοδοτείται μερικώς από τον ιδιωτικό τομέα και θα θέτει αυστηρούς όρους.

Αρχικώς, η Γαλλία και η Γερμανία αντιμετωπίσθηκαν με επιφυλακτικότητα από τις υπόλοιπες χώρες, όταν έθεσαν ζήτημα αλλαγής της συνθήκης. Οι περισσότεροι ηγέτες εξέφρασαν αντιρρήσεις για τις αλλαγές που πρότειναν Βερολίνο και Παρίσι, σε μία συνθήκη στην οποία κατέληξαν μετά από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων και έγινε νόμος μόλις πριν από δέκα μήνες.

Ωστόσο στη συνέχεια οι ηγέτες αποδέχτηκαν, κάποιες φορές με επιφυλάξεις, τις μικρές αλλαγές που χρειάζονται για να προστατευθεί το ευρώ. Η Βρετανία πάντως έθεσε ως όρο να περιοριστούν οι δαπάνες της ΕΕ και η Πολωνία συνέδεσε την υποστήριξή της με μία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, όπως έγινε γνωστό από διπλωμάτες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο