Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Οι Σουηδοί διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς σε Στοκχόλμη και Γκέτεμποργκ

Οι Σουηδοί διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς σε Στοκχόλμη και Γκέτεμποργκ

Στους δρόμους της Στοκχόλμης και του Γκέτεμποργκ βγήκαν χιλιάδες Σουηδοί διαδηλώνοντας κατά την εισόδου της ακροδεξιάς στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας. Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν αυθόρμητα το απόγευμα της Δευτέρας μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης με αίτημα προς την κυβέρνηση μειοψηφίας του Φρέντρικ Ράινφελντ να μην συνεργαστεί με τους ξενοφοβικούς Σουηδούς Δημοκράτες.

Στους δρόμους της Στοκχόλμης και του Γκέτεμποργκ βγήκαν την Τρίτη χιλιάδες Σουηδοί διαδηλώνοντας κατά την εισόδου της ακροδεξιάς στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας. Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν αυθόρμητα το απόγευμα της Δευτέρας μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης με αίτημα προς την κυβέρνηση μειοψηφίας του Φρέντρικ Ράινφελντ να μην συνεργαστεί με τους ξενοφοβικούς Σουηδούς Δημοκράτες.

Στη Στοκχόλμη περίπου 6.000 διαδηλωτές κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά της ακροδεξιάς, η οποία στήριξε την προεκλογική εκστρατεία της σε πρόγραμμα αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Μικρότερος αριθμός διαδήλωσε στο Γκέτεμποργκ με το σύνθημα «όχι στο ρατσισμό».

Στις κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή οι Σουηδοί Δημοκράτες συγκέντρωσαν ποσοστό 5,7% -πέρασαν το «φράγμα» του 4% για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο και εξέλεξαν 20 βουλευτές, στερώντας από τον δεξιό τετρακομματικό συνασπισμό την αυτοδυναμία.

Η επανεκλογή της κυβερνητικής συμμαχίας είναι ιστορική. Ο Φρέντρικ Ράινφελντ γίνεται ο πρώτος κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Σουηδίας που εκλέγεται για δεύτερη συνεχή θητεία. Καμία συντηρητική κυβέρνηση δεν έχει επανεκλεγεί στη σκανδιναβική χώρα εδώ και έναν αιώνα.

Ωστόσο, η απουσία αυτοδυναμίας (διαθέτει 172 έδρες) αναγκάζει τον Φρέντρικ Ράινφελντ να αναζητήσει τη στήριξη των Πρασίνων, η οποίοι βρίσκονται στο ίδιο «στρατόπεδο» με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες -που κατέγραψαν ιστορική πτώση στις βουλευτικές εκλογές.

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων έχει δηλώσει ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης -που κέρδισε 157 σε σύνολο 349 εδρών- παραμένει ενωμένο.

Την επομένη των εκλογών τα πρωτοσέλιδα του σουηδικού Τύπου έκαναν λόγο για «τέλος εποχής» -πρώτη επανεκλογή της δεξιάς στο τιμόνι της χώρας, ιστορική πτώση της σοσιαλδημοκρατίας και κυρίως η ανατροπή που προήλθε από την είσοδο της ακροδεξιάς στο Κοινοβούλιο.

Οι εφημερίδες υπογραμμίζουν «το εφιαλτικό σενάριο» μίας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον έλεγχο της ακροδεξιάς, η είσοδος της οποίας στο Κοινοβούλιο χαρακτηρίζεται ως «άλμα στο άγνωστο» από τη μεγαλύτερη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο