Για τον τρόπο ανάκαμψης από το «σημείο μηδέν» στο οποίο έφτασε η Ferrari στο GP Τουρκίας, με την F10 να είναι μόλις το πέμπτο σε απόδοση μονοθέσιο της Formula 1, μίλησε ο αγωνιστικός διευθυντής της Scuderia, Stefano Domenicali σε συνέντευξη που προώθησε στα ΜΜΕ η ιταλική ομάδα.
Παράλληλα, ο Ιταλός αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ των οδηγών της ομάδας, Fernando Alonso και Felipe Massa (έπειτα από το συμβάν μεταξύ των δύο οδηγών της RBR στον αγώνα της Πόλης), για την αναγκαιότητα επιστροφής στις Η.Π.Α. και για τις παιδικές του αναμνήσεις από τον Gilles Villeneuve.
Ο αγώνας της Κωνσταντινούπολης ήταν δύσκολος για τη Ferrari και πρέπει να βελτιωθεί η απόδοση στον Καναδά. Πως έγινε η προετοιμασία για το Μόντρεαλ;
Αναμφίβολα ο αγώνας της Τουρκίας ήταν δύσκολος για εμάς, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιστάσεις το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να εργαστείς και να αντιδράσεις άμεσα.
Έχουμε την ευκαιρία να αντιδράσουμε πηγαίνοντας στο Μόντρεαλ, σε μια πίστα στην οποία θεωρητικά θα είμαστε πιο ανταγωνιστικοί δεδομένων των προδιαγραφών του μονοθεσίου μας.
Επιπλέον έχουμε ορισμένα νέα εξαρτήματα στο μονοθέσιο, τα οποία δοκιμάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα σε αεροδυναμικές δοκιμές στο Βαϊράνο και ανυπομονώ να πάμε στον Καναδά, για να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό μας επίπεδο απόδοσης.
Μετά τον αγώνα της Τουρκίας ζητήσατε από την ομάδα να αντιδράσει. Το έκανε;
Έπειτα από μια τέτοια περίσταση αυτό που ζήτησα από τους ανθρώπους μου είναι να αντιδράσουν άμεσα, με πρωτότυπες ιδέες και καλύτερο ηθικό. Αλλά όπως πάντα πρέπει να δούμε τα γεγονότα, να δούμε τι υπάρχει μέσα στην ομάδα. Όλοι έχουν την ανάγκη να δείξουν ότι αυτό που συνέβη δεν ήταν καλό και ότι η δουλειά και οι ιδέες μας είναι καλές.
Από μια άποψη, λοιπόν, πρέπει να αντιδράσουμε και να κινητοποιηθούμε άμεσα. Αλλά από μια άλλη άποψη, της τεχνολογικής καινοτομίας, χρειαζόμαστε χρόνο – αρκετό για να αποδείξουν οι μηχανολόγοι μας ότι είναι αληθινά καλοί.
Στο τέλος του αγώνα ο Felipe [Massa] και ο Fernando [Alonso] ήταν απογοητευμένοι. Χρειάστηκε να τους δώσετε κίνητρα για τον επερχόμενο αγώνα;
Όχι. Σίγουρα δεν είμαστε χαρούμενοι για την απόδοση του αυτοκινήτου μας, αλλά συζητήσαμε ως ομάδα τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό. Το κίνητρό τους είναι ισχυρό, μίλησα μαζί τους αυτή την εβδομάδα και ανυπομονούν κι εκείνοι για τον αγώνα του Μόντρεαλ γιατί είναι μια πίστα που τους αρέσει.
Ξέρουν ότι πρέπει να εργαστούν σκληρά από την πλευρά τους και μπορούν να βασιστούν στην ομάδα ότι θα είναι δυνατή. Ήταν πολύ καλό για εκείνους που είχαν επικοινωνία με τους μηχανικούς αυτές τις μέρες διότι αισθάνονται σαν σημαντικό μέρος της ομάδας.
Μετά τον αγώνα της Τουρκίας έγιναν πολλές συζητήσεις που αφορούσαν στη σχέση μεταξύ των δύο οδηγών της ίδιας ομάδας. Πιστεύετε ότι η Ferrari προσεγγίζει αυτό το θέμα διαφορετικά από τις άλλες ομάδες;
Αυτό που ξέρω είναι ότι στη δική μας ομάδα το ομαδικό πνεύμα είναι πάνω από όλα. Είναι φυσιολογικό όλες οι ομάδες, όχι μόνο οι κορυφαίες, να έχουν φανταστικούς οδηγούς, πάρα πολύ γρήγορους, που να θέλουν να δείξουν στους άλλους και στον έτερο οδηγό της ομάδας ότι είναι ισχυρότεροι. Αυτό είναι στη φύση των καλών οδηγών της Formula 1.
Φυσικά, όμως, ελπίζω να μην δω τις εικόνες που είδα στην Τουρκία διότι δεν κάνουν καλό ούτε στους οδηγούς ούτε στην ομάδα. Ελπίζω ότι στη δική μας πλευρά το ομαδικό πνεύμα πάντοτε θα επικρατεί.
Το Μόντρεαλ ήταν πάντοτε ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία στη F1. Πόσο σημαντικό είναι για μια ομάδα να αγωνίζεται μπροστά σε πολυπληθές κοινό, το οποίο για μια ακόμη φορά περιμένουμε στο Μόντρεαλ;
Αν συγκρίνουμε τη F1 με το ποδόσφαιρο θα είναι σαν να παίζεις μπροστά σε ένα άδειο γήπεδο κι αυτό δεν είναι τόσο καλό. Είναι σπουδαίο ότι πάμε στο Μόντρεαλ, διότι η ατμόσφαιρα που αισθανόμαστε εκεί είναι φανταστική.
Είχαμε φανταστικούς αγώνες εκεί στο παρελθόν κι αυτό είναι που χρειάζεται η F1. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε τόσο χαρούμενοι που επιστρέφουμε στη Βόρεια Αμερική.
Αναφέρατε τη Βόρεια Αμερική. Η F1 επιστρέφει, αλλά όχι ακόμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πόσο σημαντικό είναι για τη Ferrari να αγωνίζεται στις Η.Π.Α.;
Για εμάς είναι ζωτικής σημασίας. Η βασική μας αγορά για τα αυτοκίνητα παραγωγής μας είναι οι Η.Π.Α. και ο συνδετικός κρίκος με αυτή την αγορά είναι πολύ σημαντικός για εμάς, ακόμη κι αν η F1 δεν είναι τόσο δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Γνωρίζω ότι το 2012 θα έχουμε αγώνα στο Όστιν του Τέξας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό το σημείο είναι το καλύτερο που υπάρχει για την επιστροφή μας στις Η.Π.Α.
Η πίστα του Μόντρεαλ έχει το όνομα του Gilles Villeneuve. Είναι αυτός ο οδηγός ακόμα μέρος του μύθου της Ferrari;
Ο Gilles είναι μέρος της ιστορίας της Ferrari, ο Gilles λατρεύεται ακόμη από τους οπαδούς της Ferrari κι έτσι θα μείνει για πάντα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα αγωνιστούμε σε μια πίστα που φέρει αυτό το όνομα. Αν έρθετε στο Μαρανέλο θα δείτε σε όλα τα μαγαζιά ότι οι εικόνες του είναι πάντοτε στην πρώτη σειρά.
Ως οπαδός της Ferrari στην παιδική σας ηλικία, ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από τους αγώνες του Gilles με τη Ferrari;
Όταν ήμουν παιδί ο Gilles ήταν αναμφίβολα ο αγαπημένος μου οδηγός. Θυμάμαι όταν αγωνιζόταν στην Ίμολα κι εγώ πήγαινα πάντα εκεί για να τον δω να μάχεται σε κάθε είδους συνθήκες, ακόμα κι αν το μονοθέσιο δεν ήταν ανταγωνιστικό ή αν είχε απομείνει με τρεις τροχούς να οδηγεί φανταστικά, πλαγιολισθαίνοντας. Αντιπροσώπευε το γενναίο πνεύμα ενός φανταστικού οδηγού.