Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ελληνικό, Ρέντης, Κύμη, Καστέλλι και Αμφίκλεια λένε «όχι» στον «Καλλικράτη»

Ελληνικό, Ρέντης, Κύμη, Καστέλλι και Αμφίκλεια λένε «όχι» στον «Καλλικράτη»

«Κύμα» τοπικών αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα έχει ξεσηκώσει το σχέδιο «Καλλικράτης» που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.Ισχυρές εστίες αντίστασης στον «Καλλικράτη» έχουν διαμορφωθεί, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό, στον Ρέντη, στο Καστέλλι Κρήτης, στην Κύμη Ευβοίας και στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας.

«Κύμα» τοπικών αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα έχει ξεσηκώσει το σχέδιο «Καλλικράτης» που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.

Κάτοικοι και φορείς τοπικών κοινωνιών που θεωρούν ότι οι δήμοι τους αδικούνται από τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό και τις συνενώσεις που προκύπτουν, διαμαρτύρονται ποικιλοτρόπως, με συγκεντρώσεις και αποκλεισμούς δρόμων, με απεργίες πείνας και με δημοψηφίσματα.

Ισχυρές εστίες αντίστασης στον «Καλλικράτη» έχουν διαμορφωθεί, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό που ενώνεται με τον Δήμο Αργυρούπολης, στον Ρέντη που θα αποτελέσει ενιαίο δήμο με τη Νίκαια, στο Καστέλλι Κρήτης που θα αποτελέσει ενιαίο δήμο με τους Δήμους Θραψανού και Αρκαλοχωρίου, στην Κύμη Ευβοίας που ενώνεται με το Αλιβέρι και στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας που διαμαρτύρεται για την έδρα του νέου δήμου της δυτικής Λοκρίδας.

Χρήστος Κορτζίδης, δήμαρχος Ελληνικού

«Με την εφαρμογή του Καλλικράτη οι δήμοι θα έχουν λιγότερους οικονομικούς πόρους, αλλά θα έχουν φορτωθεί μεγαλύτερα βάρη και αρμοδιότητες. Θα είναι με λιγότερο και χειρότερα αμειβόμενο προσωπικό. Χιλιάδες θα προστεθούν στις λίστες ανεργίας. Ο Καλλικράτης είναι για την αυτοδιοίκηση ό,τι το ΔΝΤ για την οικονομία. Ειδικότερα για το δήμο μας, η συνένωσή του με το δήμο Αργυρούπολης δεν πρόκειται να συνεισφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα στη θετική, όπως εκτιμάμε πορεία του, αντίθετα, θα την ανακόψει. Σχετικά με το θέμα των συνενώσεων αυτός που πρέπει να έχει τον τελικό λόγο είναι ο λαός κάθε πόλης. Αρκεί να σκεφτούμε ότι μια τέτοια ρύθμιση είναι εδώ και δεκαετίες ενσωματωμένη στο ευρωπαϊκό δίκαιο (Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας) και ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που δεν την έχει ενσωματώσει στη δική της νομοθεσία».

Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Ρέντη

«Στην πρόταση του υπουργείου για τις συνενώσεις των Δήμων, εκτιμούμε ότι ο Ρέντης μπορεί να παραμείνει αυτόνομος, καθώς καλύπτει όλα τα ποιοτικά κριτήρια που θέτει το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Δήμος μας, με πλήρεις τεχνικές και κοινωνικές υπηρεσίες, με ταμειακή υπηρεσία από το 1996, με διπλογραφικό σύστημα, με πιστοποίηση για το ΕΣΠΑ (4ο Κοινοτικό Πλαίσιο), δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την προτεινόμενη μεταρρύθμιση. Δεν μπορεί μοναδική προϋπόθεση για συνενώσεις να είναι ο πληθυσμός του Δήμου, πολύ περισσότερο που όλοι γνωρίζουμε ότι ο πληθυσμός της απογραφής του 2001 στην Αττική είναι πολύ μικρότερος του πραγματικού. Σε όλη την ιστορία του Δήμου φροντίσαμε να μην πάρουμε ποτέ ούτε ένα ευρώ δάνειο και να είμαστε ο πιο υγιής οικονομικά Δήμος της χώρας. Σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Μαΐου, 7.500 άνθρωποι, σε ποσοστό 99% δήλωσαν την ξεκάθαρη επιθυμία τους να παραμείνει ο Δήμος μας αυτόνομος. Ο Δήμος του Ρέντη πληροί κατά την άποψή μας όλες τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα, συνεχίζοντας την αναπτυξιακή πορεία του».

Εμμανουήλ Σμυρνάκης, δήμαρχος Καστελλίου Κρήτης

«Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ.Ραγκούσης στο προσχέδιο νόμου που αφορούσε τη διοικητική μεταρρύθμιση έδωσε στον Δήμο Καστελλίου το δικαίωμα της διαβούλευσης και της επιλογής. Μπορούσαμε να επιλέξουμε -υποτίθεται- από δύο εναλλακτικές προτάσεις. Ή θα αποτελούσαμε ενιαίο δήμο με τους όμορους δήμους Μαλλίων Χερσονήσου Γουβών και Επισκοπής με την ονομασία Δήμος Πεδιάδος ή ενιαίο δήμο με τους Δήμους Θραψανού και Αρκαλοχωρίου με την ονομασία Δήμος Μίνωα Πεδιάδος. Η διαβούλευση έγινε. Τα δημοτικά συμβούλια πέντε δήμων αποφάσισαν. Επέλεξαν την ένωσή τους σε ένα ισχυρό και βιώσιμο δήμο. Κοινοποίησαν την απόφασή τους σε όλα τα θεσμικά όργανα του νομού. Κι ενώ ανέμεναν την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή για να επιβεβαιώσει και τυπικά τη δημιουργία του Δήμου Πεδιάδος, ως εκ θαύματος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τοποθέτησε το Δήμο Καστελλίου με τους Δήμους Θραψανού και Αρκαλοχωρίου. Γιατί προτάθηκε η δημόσια διαβούλευση; Ζούμε ή όχι σε δημοκρατικό κράτος; Έχουμε κυβέρνηση που σέβεται τους νόμους και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και διακηρύσσει συνεχώς το «Πρώτα ο Πολίτης»;

Δημήτρης Θωμάς, δήμαρχος Κύμης

«Η συνένωση των πέντε δήμων δεν καλύπτει τα κριτήρια εγγύτητας και προσβασιμότητας, καθώς τα άκρα του δήμου-γίγαντα που προβλέπει ο ‘Καλλικράτης’ απέχουν 90χλμ. Οι αναπτυξιακές διαφορές Κύμης και Αλιβερίου είναι τεράστιες, καθώς η ενασχόληση στην Κύμη έχει να κάνει με την τουριστική ανάπτυξη, ενώ το Αλιβέρι είναι βιομηχανική περιοχή. Η συνένωση των πέντε δήμων θα αναστείλει την ανάπτυξη και των δύο περιοχών γιατί ο προτεινόμενος δήμος-γίγαντας δεν θα έχει καμία αναπτυξιακή συνοχή και λειτουργία. Δεν ζητάμε εξαίρεση αλλά εφαρμογή όσων ο νόμος θέτει και το υπουργείο έκρινε ότι υλοποιούνται με την δημιουργία δύο δήμων στην περιοχή».

Ιωάννης Τσιτσιπής, δήμαρχος Αμφίκλειας

«Ο Δήμος Αμφίκλειας είναι ιστορικός Δήμος του νεότερου ελληνικού κράτους από το 1915 με έμπειρο προσωπικό, αξιοσημείωτη οικονομική ευρωστία και μηδενικές οφειλές. Σήμερα στον Δήμο Αμφίκλειας φιλοξενούνται όλες οι υπηρεσίες, όπως ΔΟΥ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Ειρηνοδικείο, Δασονομείο, Αγροτικό Κτηνιατρείο, ΙΚΑ που εξυπηρετούν το σύνολο της Δυτικής Λοκρίδας και της Βόρειας Φωκίδας. Την ίδια στιγμή η Αμφίκλεια είναι η έδρα των σημαντικότερων φορέων ανάπτυξης, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τη δυναμικότερη ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα. Η Αμφίκλεια έχει υποστεί μεγάλη αδικία, καθώς συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα για να γίνει έδρα του νέου διευρυμένου δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας-Τιθορέας έναντι της Κάτω Τιθορέας που αποφασίστηκε από το υπουργείο να γίνει η έδρα».

Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο