Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Οι ΗΠΑ ευθύνονται (και) για την κλιματική αλλαγή, λέει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Οι ΗΠΑ ευθύνονται (και) για την κλιματική αλλαγή, λέει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Απομακρυνόμενος από τη συνήθη ρητορική του, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν καταπιάνεται... με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Με το πιο πρόσφατο ηχογραφημένο «πράσινο» μήνυμα που αποδίδεται στον αρχηγό της Αλ Κάιντα φαίνεται να επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι η οργάνωση κάνει «δημόσιες σχέσεις» στρεφόμενη και σε πιο «ήπια» θέματα.

2

Απομακρυνόμενος από τη συνήθη ρητορική του, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν καταπιάνεται… με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε την Παρασκευή από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα και αποδίδεται στον αρχηγό της Αλ Κάιντα επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ και τα βιομηχανικά δυτικά κράτη για την κλιματική αλλαγή, καλώντας σε μποϊκοτάζ των αμερικανικών προϊόντων και εγκατάλειψη του δολαρίου.

«Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη αγγίζουν κάθε ήπειρο. Οι ξηρασίες και οι ερημοποιήσεις επεκτείνονται, ενώ οι πλημμύρες και οι τυφώνες γίνονται όλο και πιο συχνά φαινόμενα» αναφέρει η φωνή στο μήνυμα, επισημαίνοντας την απόρριψη του Πρωτοκόλλου του Κιότο από τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τις «πραγματικούς εγκληματίες εναντίον του περιβάλλοντος».

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως και άλλοι ηγέτες της Αλ Κάιντα, έχουν αναφερθεί ξανά στην κλιματική αλλαγή σε μηνύματά τους, αλλά η κασέτα της Παρασκευής είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην «οικολογία».

Στόχος, επισημαίνουν οι επικοινωνιολόγοι, είναι η «διεύρυνση του ακροατηρίου» της οργάνωσης πέραν των ακραίων ισλαμιστών, με θέματα-γέφυρες που έχουν απήχηση στην κοινή γνώμη. Εκτός από την προτροπή σε μη βίαια μέσα, όπως η εγκατάλειψη του δολαρίου, αυτό φαίνεται και από τους χαμηλότερους τόνους του μηνύματος: Σε μήνυμα της Αλ Κάιντα που ανέφερε την κλιματική αλλαγή το 2007, υπεύθυνα θεωρούνται τα δημοκρατικά συστήματα· στο πρόσφατο μήνυμα, η ρητορική εναντίον της δημοκρατίας έχει εγκαταλειφθεί.

Η γνησιότητα του μηνύματος δεν μπορεί να διαπιστωθεί με βεβαιότητα, αλλά η φωνή που αποδίδεται στον Μπιν Λάντεν φαίνεται ίδια με εξακριβωμένα δείγματα. Το μήνυμα της Παρασκευής ακολουθεί μήνυμα της προηγούμενης εβδομάδας για την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροπλάνο της Delta ανήμερα των Χριστουγέννων, και γίνεται αναφορά στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο -στοιχείο που δείχνει ότι ηχογραφήθηκε πρόσφατα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο