Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Επιβεβαιώνονται οι προκαταρκτικές ενδείξεις για το εμβόλιο του HIV

Επιβεβαιώνονται οι προκαταρκτικές ενδείξεις για το εμβόλιο του HIV

Ουάσινγκτον: Τα τελικά αποτελέσματα από τη δοκιμής ενός πειραματικού εμβολίου κατά του ΗΙV επιβεβαιώνουν ότι προσφέρει περιορισμένη μόνο προστασία από τον ιό, όπως είχαν δείξει και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα.

Ουάσινγκτον: Τα τελικά αποτελέσματα από τη δοκιμής ενός πειραματικού εμβολίου κατά του ΗΙV επιβεβαιώνουν ότι προσφέρει περιορισμένη μόνο προστασία από τον ιό, όπως είχαν δείξει και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα.

Οι υπεύθυνοι της κλινικής μελέτης δημοσιεύουν στο New England Journal of Medicine τρεις διαφορετικές αναλύσεις που υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά το ένα τρίτο.

«Είναι μια επιβεβαίωση των αποτοτελεσμάτων μας» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Ζερόμ Κιν, γιατρός του αμερικανικού στρατού, ο οποίος χρηματοδότησε τη μελέτη μαζί με το υπουργείο Δημόσιας Υγείας στην Ταϊλάνδη.

Διευκρίνισε ότι το εμβόλιο είναι απίθανο να περάσει σε μαζική παραγωγή, αν και τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών εμβολίων.

Περισσότεροι από 16.000 Ταϊλανδοί εθελοντές πήραν μέρος στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κλινική μελέτη για υποψήφιο εμβόλιο κατά του HIV.

Στα τρία χρόνια που διήρκεσε το πείραμα μολύνθηκαν με τον ιό 51 από τα 8.197 άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, συγκριτικά με 74 από τα 8.198 που έλαβαν ενέσεις ψευδοφαρμάκου (placebo) για λόγους σύγκρισης. Αυτό σημαίνει ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 31,2%.

Η μελέτη δέχθηκε πάντως επικρίσεις από ειδικούς που θεωρούν ότι η διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες είναι πολύ μικρή για να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι το ποσοστό του δείγματος που μολύνθηκε από τον HIV είναι πράγματι αρκετά μικρό, ωστόσο η διαφορά στον αριθμό των προσβεβλημένων ατόμων ανάμεσα στην ομάδα του εμβολίου και την ομάδα ελέγχου είναι στατιστικά σημαντική και οδηγεί σε σχετικά αξιόπιστα συμπεράσματα.

Σε συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού που δημοσιεύεται στην ίδια επιθεώρηση, ο Δρ Ραφαέλ Ντόλιν της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ εκτιμά ότι οι τρεις επιμέρους αναλύσεις των δεδομένων είναι σχετικά αξιόπιστες:

«Αν και η ουσία για κάθε τύπο ανάλυσης μπορεί να είναι συζητήσιμη, και οι τρεις προσφέρουν ενδείξεις για μια πιθανή, αν και μέτρια, επίδραση του εμβολίου στην πρόληψη της μόλυνσης από τον HIV» γράφει.

Το εμβόλιο της μελέτης είναι στην πραγματικότητα συνδυασμός δύο παλαιότερων, αποτυχημένων εμβολίων κατά του HIV, από τα οποία το ένα εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τον ιό HIV και το άλλο μεγιστοποιεί αυτή την απόκριση.

Το πρώτο εμβόλιο είναι το ALVAC της Sanofi Pasteur, το οποίο χρησιμοποιεί έναν γενετικά τροποποιημένο ιό των πτηνών για να μεταφέρει στο αίμα τρία γονίδια του ιού HIV. Το δεύτερο είναι το AIDSVAX της VaxGen, το οποίο περιέχει σε τροποποιημένη μορφή μια πρωτεΐνη της επιφάνειας του ιού.

Associated Press

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο