Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στενεύουν τα περιθώρια για τη συνθήκη για τον έλεγχο του εμπορίου όπλων

Στενεύουν τα περιθώρια για τη συνθήκη για τον έλεγχο του εμπορίου όπλων

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, σε όλο τον κόσμο, σε επεισόδια ένοπλης βίας, υποστηρίζουν 12 διεθνείς οργανώσεις, καλώντας τις ξένες κυβερνήσεις να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση συνθήκης για τον έλεγχο του εμπορίου όπλων.

43

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, σε όλο τον κόσμο, σε επεισόδια ένοπλης βίας, υποστηρίζουν 12 διεθνείς οργανώσεις, καλώντας τις ξένες κυβερνήσεις να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση συνθήκης για τον έλεγχο του εμπορίου όπλων.

Η έκθεση των οργανώσεων -τη συνέθεσε για λογαριασμό τους η Βρετανική ΜΚΟ Oxfam- δημοσιεύθηκε την ώρα που επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών άρχισε να συζητά σχέδιο απόφασης που ορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για τη συνθήκη. Στόχος, η σύναψή της ώς το 2012.

Η έκθεση τονίζει πως αφότου πολλές κυβερνήσεις συμφώνησαν το 2006 ότι υπάρχει ανάγκη να ρυθμιστεί το παγκόσμιο εμπόριο όπλων, περίπου 2,1 εκατ. άνθρωποι βρήκαν το θάνατο σε επεισόδια ένοπλης βίας. Ο αριθμός μεταφράζεται σε πάνω από 1 θάνατο κάθε λεπτό -η πλειοψηφία των θυμάτων είναι άμαχοι.

Από το σύνολο των θανάτων, 700.000 και πλέον σημειώθηκαν στη διάρκεια συρράξεων, περιλαμβανομένων αυτών στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία, στο Σουδάν, στη Σρι Λάνκα και στο Κονγκό. Ο αριθμός περιλαμβάνει και θανάτους από επεισόδια βίας που δεν έχουν πολιτικά κίνητρα ή χαρακτήρα πολέμου.

Ο Τζέρεμι Χομπς, εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam, δήλωσε ότι οκτώ στις δέκα κυβερνήσεις δηλώνουν πως θέλουν να υπάρξει συμφωνία για το διεθνές εμπόριο όπλων.

«Αυτόν τον μήνα θέλουμε η πλειοψηφία των πεφωτισμένων χωρών στον ΟΗΕ να καταφέρουν να προχωρήσει» (η διαπραγμάτευση για τη συνθήκη), τόνισε ο Τζέρεμι Χομπς, σημειώνοντας: «Οι λίγες αδιάλλακτες (κυβερνήσεις) δεν μπορεί να επιτραπεί να εμποδίζουν τη σύναψή της εσαεί».

Η προταθείσα -δεσμευτική- συνθήκη επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς και ορίζει διεθνείς κανόνες και προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά την εισαγωγή, την εξαγωγή και τη μεταφορά συμβατικών όπλων.

Κυριότερος πολέμιος της συνθήκης υπήρξε, στο πρόσφατο παρελθόν, η κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους. Το 2008, στις Ηνωμένες Πολιτείες αναλογούσαν τα δυο τρίτα των παγκόσμιων εξαγωγών ή/και πωλήσεων όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο, αξίας 55,2 δισ. δολαρίων.

Της σχετικής ψηφοφορίας απείχαν πέρυσι, επίσης, η Κίνα, η Ρωσία και το Ισραήλ, σημαντικοί εξαγωγείς όπλων.

Οι υποστηρικτές της συνθήκης λένε ότι θα κλείσει τα «παραθυράκια» στους περιφερειακούς και εθνικούς μηχανισμούς ελέγχου του εμπορίου όπλων, που επιτρέπουν μεγάλο μέρος τους να διακινείται λαθραία. Οι πολέμιοί της υποστηρίζουν ότι οι εθνικοί μηχανισμοί ελέγχου είναι επαρκείς.

Διπλωμάτες σημειώνουν ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είναι πιο «ανοικτή» όσον αφορά στη συνθήκη, αλλά έχει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά της καθώς και το εάν έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα οπλοφορίας στις ΗΠΑ.

Το σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και να τεθεί προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση τον Δεκέμβριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο