Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στο Δουβλίνο στρέφει το βλέμμα της η Ευρώπη για το μέλλον της Συνθήκης της Λισαβόνας

Στο Δουβλίνο στρέφει το βλέμμα της η Ευρώπη για το μέλλον της Συνθήκης της Λισαβόνας

Το ιρλανδικό δημοψήφισμα θα κρίνει την κατάληξη του «τεχνητού κώματος» στο οποίο έχει πέσει η Συνθήκη της Λισαβόνας, που θα κάνει την Ευρώπη περισσότερο ομοσπονδία παρά διασυνοριακή ένωση. Οι Ιρλανδοί, που είχαν απορρίψει τη συνθήκη την πρώτη φορά, αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ, με την οικονομία τους να χειροτερεύει.

106

Το ιρλανδικό δημοψήφισμα θα κρίνει την κατάληξη του «τεχνητού κώματος» στο οποίο έχει πέσει η Συνθήκη της Λισαβόνας, που θα κάνει την Ευρώπη περισσότερο ομοσπονδία παρά διασυνοριακή ένωση. Οι Ιρλανδοί, που είχαν απορρίψει τη συνθήκη την πρώτη φορά, αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ, με την οικονομία τους να χειροτερεύει.

Τα τρία εκατομμύρια των Ιρλανδών ψηφοφόρων δεν είχαν δείξει ιδιαίτερη ζέση κατά την «ύψιστη άσκηση» δημοκρατίας για το δημοψήφισμα μέχρι το απόγευμα, όταν μόλις το 20%-25% του σώματος είχε προσέλθει στις κάλπες. Οι Αρχές της χώρας όμως περιμένουν αύξηση της προσέλευσης προς το τέλος της διαδικασίας, όταν οι Ιρλανδοί θα γυρίζουν από τις δουλειές τους για να φύγουν για το Σαββατοκύριακο.

«Προς το παρόν φαίνεται ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, αλλά ο κόσμος πρέπει να έρθει να ψηφίσει» ανέφερε ο Ιρλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντικ Ρος. Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν καλέσει τους ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, και το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό το Σάββατο.

Στο πρώτο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη, οι Ιρλανδοί είχαν ταχθεί εναντίον, αλλά από τότε έχουν αλλάξει πολλά: Η ιρλανδική οικονομία έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, και πολλοί φοβούνται ότι δεύτερη απόρριψη θα απομονώσει τη χώρα –τρίτη Λισαβόνα δεν πρόκειται να υπάρξει.

H Συνθήκη σκόνταψε το 2008 στο ιρλανδικό «όχι», το οποίο ακολούθησαν κάποιες παραχωρήσεις στο Δουβλίνο: Η «δεύτερη», αναθεωρημένη Λισαβόνα επανεπιβεβαιώνει την στρατιωτική ουδετερότητα της Ιρλανδίας, αλλά και υποχωρεί στο σχέδιό της να μικρύνει την Κομισιόν, που μάλλον θα κόστιζε μία ιρλανδική έδρα από τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ. Αυτή η έκδοση όμως είναι η τελευταία, και αν οι Ιρλανδοί ψηφίσουν και πάλι «εναντίον», η Λισαβόνα θα εγκαταληφθεί οριστικά.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ιρλανδικού δεκαετούς ομολογιακού δανείου και του αντίστοιχου γερμανικού, ενδεικτική για την πορεία της οικονομίας μίας χώρας της ζώνης του ευρώ, είναι μεγάλη και αρκετοί φοβούνται ότι ένα «όχι» θα την διευρύνει ακόμη περισσότερο.

Το δημοψήφισμα είναι στοίχημα και για τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπράιαν Κόουεν, που πρέπει να αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περικοπές των δημόσιων δαπανών.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας θα δώσει στην Ευρώπη πρόεδρο και συγκροτημένη εξωτερική πολιτική, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να κυρωθεί και από τα 27 κράτη μέλη. Αν η Ιρλανδία πει το «ναι», η απόφαση θα περάσει πλέον στην Πολωνία και την Τσεχία. Ο Πολωνός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει τη συνθήκη, αν οι Ιρλανδοί την επικυρώσουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο