Ο κίνδυνος καρκίνου του παγκρέατος ποικίλει ανάλογα με το πρότυπο καπνίσματος
Νέα Υόρκη: Μελέτη που έγινε σε σχεδόν 1.500 άτομα με καρκίνο του παγκρέατος επιβεβαιώνει ότι το κάπνισμα ενισχύσει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Μελέτη που έγινε σε σχεδόν 1.500 άτομα με καρκίνο του παγκρέατος επιβεβαιώνει ότι το κάπνισμα ενισχύσει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Η μελέτη δείχνει επίσης ότι δεδομένης μιας ίσης ολικής έκθεσης στο κάπνισμα, ένα άτομο που καπνίζει λιγότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος από κάποιον που καπνίζει πολύ για συντομότερο χρονικό διάστημα.
Το κάπνισμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος. Για την καλύτερη κατανόηση του συσχετισμού των προτύπων έκθεσης στο τσιγάρο στον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου ερευνητές του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία για 1.481 πάσχοντες και 1.539 υγιή άτομα που είχαν συμπεριληφθεί στο Διεθνές Σώμα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος.
Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο από τα άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ να εκδηλώσουν καρκίνο του παγκρέατος.
Ο κίνδυνος αυξανόταν σταδιακά με την ποσότητα των τσιγάρων που κάπνιζε καθημερινά το άτομο, το μήκος του χρόνου που κάπνιζε και την συνολική δόση καπνίσματος ή τον αριθμό των πακέτων που κάπνιζε το άτομο καθημερινά και τον αριθμό των ετών.
Τα άτομα που είχαν διακόψει το κάπνισμα 10 χρόνια πριν εξακολουθούσαν να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, ενώ ο κίνδυνος για όσους είχαν σταματήσει πριν από 15 χρόνια ήταν όμοιος με αυτόν που αντιμετώπιζαν όσοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Καθώς αυξανόταν ο αριθμός των ετών-πακέτων , η περίσσεια κινδύνου μειωνόταν με την ένταση της έκθεσης στο τσιγάρο, υποδεικνύοντας μεγαλύτερο κίνδυνος για συνολική έκθεση σε χαμηλότερη ένταση παρά για ίση έκθεση σε αυξημένη ένταση.
Όμοια πρότυπα κινδύνου παρατηρούνται και για τον καρκίνο των πνευμόνων, τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, της στοματικής κοιλότητας, τον καρκίνο του νεφρού και του οισοφάγου, γεγονός που σημαίνει ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο όλων αυτών των μορφών καρκίνου μέσω όμοιων μηχανισμών.
Στην παρούσα μελέτη διαπιστώθηκε ότι το 15% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος αποδιδόταν στο κάπνισμα. Επειδή το τσιγάρο είναι εδραιωμένος παράγοντας κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος, η διακοπή του είναι μια αποτελεσματική στρατηγική μείωσης του βάρους της νόσου.
Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι η τέταρτη αιτία θανάτου με μικρότερο του 5% των πασχόντων να επιβιώνουν για πέντε χρόνια μετά την διάγνωση.
health.in.gr
- Ακίνητα: Στον πάγο οι αντικειμενικές αξίες μέχρι το 2027
- Συνταγή: Σουφλέ ζυμαρικών με μπρόκολο και κοτόπουλο
- Η παράλληλη επανεμφάνιση Καραμανλή και Σαμαρά εντείνει την πίεση του Μαξίμου
- Παρέμβαση Τραμπ για την εξαγορά της Warner Bros – «Πρόβλημα το μερίδιο της Netflix, θα εμπλακώ στην απόφαση»
- Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Τουρκία
- Δεν θέλει κόπο: 20 λεπτά περπάτημα την μέρα κάνουν τη διαφορά
- Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου – Πού θα έχει ισχυρές καταιγίδες
- Διάστημα: Τζίρος 500 εκατ. ευρώ και 2.500 εργαζόμενοι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-150x74.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)




































![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)
![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-315x220.jpg)



![Όταν ο προτεινόμενος ως νέος αρχηγός της Μοσάντ τραυματίζονταν βαριά την 7η Οκτωβρίου [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/WhatsApp-Image-2025-12-04-at-14.19.42-315x220.jpeg)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442