Να εγκαταλείψουν την κοιλάδα Σουάτ καλεί τους πολίτες η κυβέρνηση του Πακιστάν
Πακιστανικές χερσαίες δυνάμεις προελαύνουν την Κυριακή προς ελεγχόμενες από τους Ταλιμπάν πόλεις στην κοιλάδα Σουάτ, ενώ ο ΟΗΕ ζητά «μαζική υποστήριξη» ώστε να βοηθηθούν οι περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Να αποχωρήσουν από την περιοχή καλεί τους αμάχους η κυβέρνηση.
43
Πακιστανικές χερσαίες δυνάμεις προελαύνουν την Κυριακή προς ελεγχόμενες από τους Ταλιμπάν πόλεις στην κοιλάδα Σουάτ, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επανέλαβε τις εκκλήσεις για «μαζική υποστήριξη» προκειμένου να βοηθηθούν περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι.
Και επισήμως, άλλωστε, η πακιστανική κυβέρνηση κάλεσε τους κατοίκους στην κοιλάδα Σουάτ να απομακρυνθούν και να αναζητήσουν όπου μπορούν ασφαλές καταφύγιο.
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως από τις 2 Μαΐου η Αρμοστεία έχει καταγράψει πάνω από 1,17 εκατομμύρια εκτοπισμένους, οι οποίοι πρέπει να προστεθούν στους περίπου 550.000 που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην βορειοδυτική περιοχή της ασιατικής χώρας πέρυσι.
Δυνάμεις ασφαλείας με την υποστήριξη πυροβολικού, μαχητικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα μία ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την εξόντωση των περίπου 5.000 Ταλιμπάν που βρίσκονται σε δασώδεις εκτάσεις και σε πόλεις στην κοιλάδα Σουάτ, 140 χλμ από το Ισλαμαμπάντ.
Ο στρατός υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν πάνω από 950 αντάρτες και μόνο 48 στρατιώτες στις επιχειρήσεις, αλλά ο απολογισμός δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.
Την Κυριακή, οι κυβερνητικές δυνάμεις πλησιάζουν στην Μινγκόρα -την κυριότερη πόλη στην κοιλάδα- όπου χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι εξαιτίας της απαγόρευσης της κυκλοφορίας
Στη γειτονική πόλη Μάτα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας ήρθη για λίγες ώρες για να μπορέσουν οι κάτοικοι να απομακρυνθούν καθώς φαίνεται να επίκεινται συγκρούσεις μεταξύ στρατού και ανταρτών.
Ο Γκουτέρες ζήτησε επείγουσα διεθνή βοήθεια για τους εκτοπισμένους, δηλώνοντας ότι «δεν είναι η στιγμή για συμβολικές χειρονομίες».
Στο μεταξύ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, το Σάββατο, στην πόλη Πεσαβάρ, σκοτώθηκαν 12 άνδρες, γυναίκες και παιδιά και άλλοι 36 τραυματίστηκαν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Το NBA στον… αστερισμό του Αντετοκούνμπο: Οι Χιτ φαβορί για την απόκτησή του (pic)
- Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται δρομολόγια για τρένα από και προς Σέρρες – Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός και το λιμάνι του Πειραιά
- «Γάτες με φράντζες»: Μια διαφορετική performance στο Red Jasper Cabaret Theatre
- Απαγόρευση social media σε ανηλίκους: Η βασική «φωνή» αντίθεσης απέναντι στις καθολικές απαγορεύσεις
- ΣΥΡΙΖΑ καλεί ΠΑΣΟΚ για μομφή στον Μητσοτάκη – Το τριήμερο σφυροκόπημα και το ρίσκο της γαλάζιας συσπείρωσης
- Αποκαλυπτική έρευνα για το σχολείο και την κοινωνία – Στην οικογένεια (των άλλων) χρεώνουμε τη νεανική βία
- Κεφαλονιά: Η πιθανότερη αιτία θανάτου της 19χρονης – Τι λέει ο ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου στο Αργοστόλι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442