Ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι από την εμπόλεμη ζώνη του Πακιστάν
Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί για να γλιτώσουν από τα διασταυρούμενα πυρά στην κοιλάδα Σουάτ του βορειοδυτικού Πακιστάν, με αποτέλεσμα να αγγίζει το ένα εκατομμύριο ο αριθμός των εκτοπισμένων τους τελευταίους μήνες. Ολοκληρωτική επίθεση του πακιστανικού στρατού κατά των Ταλιμπάν...
Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί για να γλιτώσουν από τα διασταυρούμενα πυρά στην κοιλάδα Σουάτ του βορειοδυτικού Πακιστάν, με αποτέλεσμα να αγγίζει το ένα εκατομμύριο ο αριθμός των εκτοπισμένων τους τελευταίους μήνες. Ολοκληρωτική επίθεση του πακιστανικού στρατού κατά των Ταλιμπάν…
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κρούει κώδωνα κινδύνου, ανακοινώνοντας στοιχεία-σοκ για τον αριθμό των εσωτερικών προσφύγων στο Πακιστάν. Εκπρόσωπος της Αρμοστείας δήλωσε ότι οι συγκρούσεις έχουν οδηγήσει σε μαζικό κύμα εξόδου με μισό εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους μόνο τις τελευταίες ημέρες.
Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη εκπρόσωπος της UNHCR δήλωσε ότι 200.000 Πακιστανοί έχουν φθάσει σε ασφαλείς περιοχές και άλλοι 300.000 βρίσκονται ήδη εν κινήσει ή ετοιμάζονται να διαφύγουν. Οι αριθμοί προστίθενται στους 550.000 πρόσφυγες που έχει καταγράψει ο ΟΗΕ από τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα οι εκτοπισμένοι της βίας να αγγίζουν πλέον το ένα εκατομμύριο.
Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι μαρτυρίες που προέρχονται από τις δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βρίσκονται σε καταυλισμούς, οι οποίοι κατηγορούν το στρατό, όπως και τους Ταλιμπάν, ότι σκοτώνουν αμάχους βομβαρδίζοντας αδιακρίτως ολόκληρα χωριά.
Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έχει σκοτώσει 160 αντάρτες Ταλιμπάν, ενώ οι απώλειές του περιορίζονται στους 20 στρατιώτες. Οι αριθμοί δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές. Από την πλευρά της πακιστανικής κυβέρνησης δεν δίνονται πληροφορίες για απώλειες αμάχων.
Επιχείρηση εξόντωσης των Ταλιμπάν
Οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν για 13η συνεχή ημέρα τις επιχειρήσεις στην περιοχή της κοιλάδας του Σουάτο στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση έδωσε επισήμως εντολή για την εξόντωση των Ταλιμπάν που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, προς υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν δοθεί στις ΗΠΑ.
Η πακιστανική αεροπορία επανέλαβε την Παρασκευή τους βομβαρδισμούς των χωριών Μάτα, Καμπάλ και Χαουαζαχέλα, προπυργίων των Ταλιμπάν, έπειτα από σφοδρές ανταλλαγές πυρών τη νύχτα.
«Ζητήσαμε από τις στρατιωτικές μας δυνάμεις να εξοντώσουν τους ισλαμιστές μαχητές και τους τρομοκράτες (της περιοχής του Σουάτ)» δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι σε διάγγελμά του προς το έθνος.
Αν και δεν ειπώθηκε ευθέως, η ομιλία αυτή έθεσε ντε φάκτο τέλος στην ειρηνευτική συμφωνία, η οποία υπεγράφη στα μέσα Φεβρουαρίου και βάσει της οποίας οι Ταλιμπάν αποδέχθηκαν την κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την εφαρμογή του ισλαμικού νότου στο Σουάτ και έξι γειτονικές περιοχές.
Οι Ταλιμπάν, πέραν του ότι δεν κατέθεσαν τα όπλα, όπως όριζε η συμφωνία, εκμεταλλεύθηκαν την αποχώρηση του στρατού για να προωθήσουν τις θέσεις τους και επέβαλαν τον τρόμο εδώ στην κοιλάδα του Σουάτ.
Υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πακιστανικός στρατός εξαπέλυσε τελικά επίθεση στις 26 Απριλίου στην περιοχή Λόουερ Ντιρ, δύο μέρες αργότερα στο Μπουνέρ και από την περασμένη Τρίτη στην επαρχία Σουάτ.
Οι κάτοικοι των πυκνοκατοικημένων αυτών περιοχών βρέθηκαν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά και διέφυγαν από τη ζώνη των συγκρούσεων κατά δεκάδες χιλιάδες.
«Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τη μουσική, μαστίγωναν τις γυναίκες που δεν φορούσαν μπούρκα με τα λουριά των καλάσνικοφ» διηγείται η 20χρονη Ροσάν Ζαρί, κάτοικος του Μπουνέρ, η οποία αναφέρει ότι είδε εκατό πτώματα πριν φύγει από το χωριό της, ανάμεσά τους και πολλών παιδιών.
Μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπως και η Ουάσινγκτον, χαιρέτισε τη στροφή της κυβέρνησης του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, η δημοτικότητα της οποίας βρίσκεται σε πτώση και η οποία τελικά εγκατέλειψε τη στρατηγική του κατευνασμού των Ταλιμπάν.
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς αναμένεται να διορίσει έναν ανώτατο στρατιωτικό για να ενισχύσει την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία στο Αφγανιστάν, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal την Παρασκευή.
Η εφημερίδα γράφει ότι ο υποστρατηγός Ντέιβιντ Ροντρίγκεζ επελέγη για τη θέση στην Καμπούλ και ακόμη εξετάζεται ο ακριβής ρόλος του. Εκπρόσωπος του Γκέιτς αρνήθηκε να σχολιάσει τον πιθανό διορισμό του Ροντρίγκεζ.
Στο Αφγανιστάν μέχρι σήμερα υπηρετούσε μόνο ένας ανώτατος στρατιωτικός, ο στρατηγός Ντέιβιντ Μακίρναν, διοικητής των Αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη χώρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα ενισχύσει τις δυνάμεις στο Αφγανιστάν κατά των Ταλιμπάν και έχει διατάξει την αποστολή επιπλέον 17.000 Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.