Ενέκρινε ο πρόεδρος του Πακιστάν τη συμφωνία για τη Σαρία στο Σουάτ
Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, υπέγραψε την αμφιλεγόμενη συμφωνία για την εφαρμογή της Σαρίας στο Σουάτ. Eίχε προηγηθεί ομόφωνο ψήφισμα από την Εθνοσυνέλευση και πολιτική πίεση, που ζητούσε από τον πρόεδρο να υπογράψει. Έντονη ανησυχία της Δύσης.
Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, υπέγραψε την αμφιλεγόμενη συμφωνία για την εφαρμογή της Σαρίας στο Σουάτ και ενώ είχε προηγηθεί ομόφωνο ψήφισμα από την Εθνοσυνέλευση του Πακιστάν και πολιτική πίεση που ζητούσε από τον πρόεδρο να υπογράψει.
Η συμφωνία στη επαρχία του Σουάτ είχε γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στη Δύση για την υποχώρηση του Πακιστάν μπροστά στα αιτήματα των εξτρεμιστών.
Η τοπική κυβέρνηση δέχτηκε να εφαρμόσει στη περιφέρεια τον ισλαμικό νόμο σε αντάλλαγμα για κατάπαυση του πυρός εκ μέρους των Ταλιμπάν.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε στην Εθνοσυνέλευση αν και ένα κόμμα απείχε από τη διαδικασία. Ο πρωθυπουργός Ραζά Γκιλάνι υπογράμμισε μάλιστα ότι όλο το έθνος είναι ενωμένο στην υποστήριξη της συμφωνίας.
Είχαν, πάντως, προηγηθεί απειλές από Ταλιμπάν ότι οι βουλευτές που δεν θα το εγκρίνουν θα θεωρούνται πλέον αποστάτες από το σώμα του Ισλάμ.
Οι αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο οδήγησαν τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι να αναβάλλει την απόφαση για την έγκριση της συμφωνίας, δηλώνοντας ότι δεν θα υπογράψει χωρίς την επίτευξη ειρήνης.
Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες ζήτησε από μέλη της Εθνοσυνέλευσης να του καταθέσουν πρώτα τη γνώμη τους. Ταυτόχρονα, το κόμμα του πιέζεται πολιτικά κυρίως από τα μικρότερα πολιτικά σχήματα με αφορμή την αναβλητικότητα του προέδρου.
Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι δεν θα εφαρμοστούν οι πιο σκληρές διατάξεις της Σαρίας, ενώ δηλώνουν ότι θα παραδώσουν τον οπλισμό τους.
Επιπλέον, οι υποστηρικτές της συμφωνίας προσθέτουν ακόμη ότι θα επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης στο Σουάτ.
* Σε μία παράλληλη εξέλιξη οι πακιστανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν και πέμπτο ύποπτο που σχετίζεται με την τρομοκρατική επίθεση στη Βομβάη τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι τρομοκράτες είχαν στενή σχέση με το Πακιστάν, όπως αποδείχτηκε, γεγονός που επιδείνωσε τις ήδη κακές σχέσεις με την Ινδία και προκάλεσε για άλλη μία φορά την ανησυχία της Δύσης.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.