Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Κρίσιμες συσκέψεις για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων

Κρίσιμες συσκέψεις για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων

Μέσω του ΕΛΓΑ θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες, όπως είπε ο πρόεδρος του Ορανισμού Νίκος Κατσαρός. Εν αναμονή της αντίδρασης του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των αγροτών· αποχώρησαν από τα Τέμπη και τα τελευταία τρακτέρ, ενώ άνοιξαν τα μπλόκα σε Μικροθήβες, Χρυσούπολη Καβάλας και Ν.Κερδύλλια στις Σέρρες. Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση.

53

Μέσω του ΕΛΓΑ θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες, όπως είπε ο πρόεδρος του ΟρανισμούΝίκος Κατσαρός. Εν αναμονή της αντίδρασης του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των αγροτών· αποχώρησαν από τα Τέμπη και τα τελευταία τρακτέρ, ενώ άνοιξαντα μπλόκα σεΜικροθήβες, Χρυσούπολη Καβάλας και Ν.Κερδύλλια στις Σέρρες.

Παραμένουν οι αγρότες σε Νίκαια Λάρισας, Αλαμάνα, Κάστρο Βοιωτίας, Προμαχώνα και Χανιά.

Την Πέμπτη συνεδίασε το ΔΣ του ΕΛΓΑ για τον καθορισμό των ζημιογόνων αιτίων, βάσει των οποίων το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ θα μπορεί να χαρακτηρίζεται «αποζημίωση».

Η απόφασητου ΕΛΓΑ καθορίζει το περιεχόμενο της υπό έκδοσηΚοινής Υπουργικής Απόφασης, με κεντρικό ζήτημανα ενταχθούν στο πακέτο των 500 εκατ. ευρώ όλα τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένουτου σιταριού και του καλαμποκιού.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Κατσαρός εξήγησε ότι η διαδικασία μέσω ΕΕ δεν επιτρέπεται, διότι οι ζημιές δεν οφείλονται σε καταστροφικούς κινδύνους, όπως θεομηνείες, αλλά ζημιές από διάφορα αίτια, και μάλιστα ανά προϊόν, για τα οποία είναι υπεύθυνος ο ΕΛΓΑ.

Παράλληλα ο κ. Κατσαρός διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι γεωπόνοι αρνούνται να υπογράψουν για τις εκτιμήσεις των ζημιών.

hspace=0Δείτε το βίντεο

Στον ΕΛΓΑ βρέθηκαν εκπρόσωποι του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των αγροτών, προκειμένου να λάβουν διευκρινίσεις για το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ.

O εκπρόσωπος των αγροτών κ. Βασίλης Κιλάφης μίλησε για «καρποφόρα συνάντηση», δεν θέλησε όμως να επεκταθεί και παρέπεμψε σε δελτίο Τύπου που θα δώσει αργότερα στη δημοσιότητα το Συντονιστικό.

Συμπλήρωσε πως οι αγρότες αναμένουν διευκρινίσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν θέλησε να αναφέρει κάτι περισσότερο για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Η συνάντηση της αντιπροσωπείας των αγροτών με την ηγεσία του υπουργείου αναμένεται το μεσημέρι.

hspace=0Δείτε το βίντεο

Το απόγευμα οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν νέες γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Ήδη, έως το μεσημέρι αποχώρησαν από τα Τέμπη και τα 215 τρακτέρ που είχαν παραμείνει στον κόμβο, μετά τη μαζική αποχώρηση των «γαλάζιων» αγροτών, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Οι αγρότες που είχαν παρέμειναν στα Τέμπη εξέλεξαν νέους εκπροσώπους, οι οποίοι συνεδρίασαν και αποφάσισαν ότι δεν είχε νόημα να συνεχιστεί η παραμονή εκεί, έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση.

hspace=0Δείτε το βίντεο

Επίσης, αποχώρησαν συντεταγμένα τα τρακτέρ και από τις Μικροθήβες.

Οιαγρότες από τα Τέμπη και τις Μικροθήβες που επέλεξαν να συνεχίσουν τον αγώνα κατευθύνθηκαν στο μπλόκο της Νίκαιας το οποίο παραμένει ισχυρό.

Παράλληλα,από την Εγνατία Οδό και την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ξάνθης, στο ύψος της Χρυσούπολης, αποχώρησαν οι αγρότες της Καβάλας.

Την αποχώρησή τους από το μπλόκο των Ν.Κερδυλλίων στην εθνική οδό Σερρών – Καβάλας αποφάσισε μερίδα αγροτών του νομού Σερρών.

Στο μπλόκο του Προμαχώνα οι αγρότες παραμένουν για δέκατη ημέρα.

Προσωρινά ανοιχτό είναι και το τελωνείο των Ευζώνων, που θα κλείσει και πάλι για λίγες ώρες το μεσημέρι. Κατά διαστήματα ανοίγει και η διάβαση της Εξοχής. Κλειστό μέχρι τις 15:00 θα είναι και το τελωνείο των Κήπων Έβρου.

hspace=0Δείτε το βίντεο

Παραμένουν τα τρακτέρ στα Μάλγαρα και τη Χαλκηδόνα, χωρίς να κλείνουν το δρόμο. Εντός των προσεχών ωρών, οιαγρότεςθα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε συμβολικούς ωριαίους αποκλεισμούς, κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως έκαναν τις προηγούμενες μέρες.

Κλειστοί παραμένουν οι κόμβοι σε Κάστρο Βοιωτίας και Αλαμάνα, καθώς επίσης και στο Πλατάνι στην εθνική οδό Χανίων – Ηρακλείου και στα Λιμνοπεράματα.

Εν τω μεταξύ,ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος με επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και την οποία συνυπογράφουν οι Δήμαρχοι Άρνης, Κάμπου, Καρδίτσας, Παλαμά, Παμίσου, Σελλάνων, Ταμασίου και Φύλλου ζητά να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες και από την μερική ή ολική αδυναμία άρδευσης των καλλιεργειών λόγω της πρωτοφανούς λειψυδρίας. Το σύνολο των στρεμμάτων που υπέστησαν ζημιές ανέρχονται σε 68.000 στρέμματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο