Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Διατήρηση της εκεχειρίας το στοίχημα μετά τον πόλεμο των 22 ημερών στη Γάζα

Διατήρηση της εκεχειρίας το στοίχημα μετά τον πόλεμο των 22 ημερών στη Γάζα

Ολοκληρώθηκε η ισραηλινή στρατιωτική απόσυρση από την ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας και τα Ηνωμένα Έθνη καλούν τώρα το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο οικοδομικών υλικών. Προκαλεί το Ιράν λέγοντας ότι η Χαμάς «δικαιούται» όπλα για να αντισταθεί. Στις Βρυξέλλες η Τζίπι Λίβνι. Τηλεφωνικές συνομιλίες Ομπάμα με ηγέτες της Μ.Ανατολής...

51

Ολοκληρώθηκε η ισραηλινή στρατιωτική απόσυρση από την ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας και τα Ηνωμένα Έθνη καλούν τώρα το Ισραήλ να ανοίξει πλήρως όλα τα μεθοριακά περάσματα για την είσοδο οικοδομικών υλικών. Την ίδια ώρα, προκαλεί το Ιράν λέγοντας ότι η Χαμάς έχει «φυσικό δικαίωμα» πρόσβασης σε όπλα για να αντισταθεί…

Η απόσυρση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, τρεις ημέρες μετά τη μονομερή ανακήρυξη εκεχειρίας εκ μέρους του Ισραήλ και την ακόλουθη ανακοίνωση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός. Οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν έξω από τη Γάζα και εκπρόσωπος του στρατού τονίζει ότι «είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο».

Ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα κόστισε τη ζωή σε 1.310 Παλαιστίνιους. Τουλάχιστον 700 είναι άμαχοι και ανάμεσά τους βρίσκονται 410 παιδιά. Οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις έχουν ανακοινώσει ότι 112 μαχητές τους και 180 αστυνομικοί της Χαμάς σκοτώθηκαν.

Το Ισραήλ έχασε 10 στρατιώτες, ενώ τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από ρουκέτες που ερρίφθησαν στη νότια επικράτεια.

Η ανάληψη των καθηκόντων του προέδρουαπό τον Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε ήδη με ηγέτες της Μέσης Ανατολής.

Τηλεφωνικές συνομιλίες Ομπάμα με ηγέτες της Μ.Ανατολής

Εικόνα καταστροφής στη Γάζα

hspace=10Έπειτα από σφυροκόπημα 22 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας καταστράφηκαν πέντε χιλιάδες σπίτια, 16 κυβερνητικά κτίρια και 20 τεμένη, ενώ περίπου 20.000 κατοικίες υπέστησαν ζημιές. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Γειτονιές της Γάζας είναι σήμερα αγνώριστες, παντού υπάρχουν συντρίμμια και ερείπια. Δύο παιδιά σκοτώθηκαν την Τετάρτη από βόμβες που δεν είχαν εκραγεί.

Συντετριμμένος ο ΓΓ του ΟΗΕ μπροστά στην εικόνα καταστροφής στη Γάζα

Η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και τη Χαμάς δεν περιλαμβάνει καμία συμφωνία για το άνοιμα των σημείων διέλευσης. Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Τζον Χολμς καλεί το Ισραήλ να ανοίξει πλήρως τα περάσματα ώστε να περάσουν οικοδομικά υλικά για την έναρξη της διαδικασίας ανοικοδόμησης που αναμένεται να κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι στιγμής το Ισραήλ επιτρέπει μόνο βασικές ανθρωπιστικές προμήθειες, τρόφιμα και φάρμακα.

Ο Τζον Χολμς, ο οποίος αναμένεται στο Ισραήλ την Τετάρτη, τόνισε επίσης ότι θα ασκήσει πιέσεις για να επιτρέψει η κυβέρνηση του Εχούντ Ολμέρτ την είσοδο διεθνών οργανώσεων αρωγής στη Γάζα. «Θεωρητικά έχουν άδεια. Στην πράξη, όμως, αποδεικνύεται πολύ δύσκολο να μπουν στη Γάζα» τόνισε.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι κατόπιν αιτήματος αραβικών χωρών θα κινήσει διαδικασία διερεύνησης καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ έκανε στη Γάζα χρήση πυρομαχικών που περιέχουν απεμπλουτισμένου ουράνιο.

Ταυτόχρονα,ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσεότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες ότι χρησιμοποίησε παράνομα βόμβες λευκού φωσφόρου σε σημεία όπου θα μπορούσαν να πληγούν άμαχοι. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγγείλει ότι η επίθεση στο κτίριο της UNWRA έγινε με αυτού του τύπου τα όπλα που προκάλεσαν πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καούν τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας.

* Σε ομιλία του ο ηγέτης της Χαμας, Χαλέντ Μεσάαλ σε ομιλία του δήλωσε ότι «είναι καιρός να μιλήσουν με τη Χαμάς» για να προσθέσει ότι «εδώ και τρία χρόνια, προσπαθούν να ξεφορτωθούν την Χαμάς επιβάλλοντας κυρίως αποκλεισμό».

Χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου από το Ισραήλ στη Γάζα θα ερευνήσει η ΙΑΕΑ

Στις Βρυξέλλες η Τζίπι Λίβνι

Το βράδυ της Τετάρτης οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ πρόκειται να έχουν συνάντηση στις Βρυξέλλες με την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και επικεφαλής του Καντίμα Τζίπι Λίβνι για συνομιλίες με στόχο την εδραίωση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και για ανθρωπιστικά ζητήματα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί επιθυμεί τη διεξαγωγή ευρείας διεθνούς διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή στο Παρίσι, ενώ το Βερολίνο είχε καταθέσει σχέδιο πέντε σημείων για να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διατήρηση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Προκαλεί το Ιράν

Το Ιράν, το οποίο κατηγορείται από το Ισραήλ ότι προμηθεύει όπλα στους μαχητές της Χαμάς, δήλωσε ότι ομάδες αντίστασης σε όλο τον κόσμο, όπως αυτές στη Γάζα, έχουν δικαίωμα να αμύνονται και να αντεπιτίθενται στον εχθρό, προκειμένου να επιτύχουν την απελευθέρωση της χώρας τους και ότι για να το επιτύχουν αυτό,έχουν φυσικό δικαίωμα πρόσβασης σε όπλα.

«Μία κυβέρνηση ή ένας λαός που θέλει να προστατευθεί ενάντια σε αποικιοκράτες, είναι λογικό να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βρει όπλα απ όπου μπορεί» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Μοτάκι δεν δήλωσε ότι η ίδια η Ισλαμική Δημοκρατία θα προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στη Χαμάς, τόνισε όμως ότι είναι φυσικό να υπερασπίσουν οι Παλαιστίνιοι τους εαυτούς και τη γη τους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες όπως ο Εχούντ Ολμέρτ είναι εγκληματίες πολέμου και πρέπει να προσαχθούν. Και περνώντας στο θέμα της ενδοπαλαιστινιακής διαίρεσης είπε ότι «τελείωσε ο χρόνος» του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο