Φωτιές άναψε ερώτηση Αλαβάνου για προμήθεια του Στρατού με υλικό απώθησης προσωπικού
Την έντονη αντίδραση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Β.Μεϊμαράκη προκάλεσε αναφορά του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου στη Βουλή για προμήθειες του Στρατού με εξοπλισμό απώθησης προσωπικού, όπως χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
28
Την έντονη αντίδραση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Β.Μεϊμαράκη προκάλεσε αναφορά του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου στη Βουλή για προμήθειες του Στρατού με εξοπλισμό απώθησης προσωπικού, όπως χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, και η ερώτησή του εάν «πρόκειται να μπει και ο στρατός στην αντιμετώπιση του κινήματος της νεολαίας» ή εάν «τα παίρνει ο στρατός για να τα χρησιμοποιήσει και η αστυνομία».
Κατά τη συζήτηση επερώτησης για την Υγεία, ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε ανοιχτό διαγωνισμό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δημοσιευμένου στην αντίστοιχη ιστοσελίδα, για την προμήθεια υλικών στα οποία περιλαμβάνονται «μη βαλλιστικές ασπίδες προστασίας προσώπου, μη βαλλιστικές ασπίδες προστασίας σώματος, γκλομπς, πλαστικοί ιμάντες προσδέσεως
χειρών μιας χρήσεως, χειροβομβίδες ελαστικών σφαιριδίων, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, χειροβομβίδες ουσιών ελέγχου πλήθους.»
«Το ερώτημα που μπαίνει είναι αυτά χρειάζεται η χώρα μας; Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Πρόκειται να μπει και ο στρατός στην αντιμετώπισης του κινήματος της νεολαίας, αντί να δώσουμε πολιτικές λύσεις ώστε να μην επιτρέψουμε, αν θέλετε, όσους θέλουν να δώσουν μια στρατηγική έντασης και μια προβολή εκδηλώσεων βίας να έχουν αποτέλεσμα και τα παίρνει και ο στρατός για να τα χρησιμοποιήσει και η αστυνομία αυτά τα πράγματα;» ρώτησε ο κ. Αλαβάνος.
Απάντηση ήρθε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο εξήγησε ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφορά 60 τεμάχια από κάθε είδος «προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο από δυνάμεις που συμμετέχουν εκτός Ελλάδος, σε Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης – Ειρηνευτικές Αποστολές».
Οξύτατη ήταν η απάντηση σε πολιτικό επίπεδο, από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Β.Μεϊμαράκη, ο οποίος έκανε λόγο για «πρωτοφανές ολίσθημα» από την πλευρά του κ. Αλαβάνου, καθώς και για «αυτονόητη αρνητική απάντηση» σε ένα ερώτημα που «δεν πρέπει καν να αναφέρεται από υπεύθυνα χείλη και μάλιστα αρχηγού».
«Όταν σε κάθε δημοκρατία η αρνητική απάντηση είναι αυτονόητη, δημιουργείται αυτομάτως το ερώτημα: Γιατί τίθεται τέτοιο ζήτημα τώρα από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ; Τι εξυπηρετεί; Μήπως κρύβονται άλλες σκοπιμότητες; Μήπως τώρα σ΄ αυτή τη συγκυρία, ενόψει των κινητοποιήσεων, τορπιλίζεται η ομαλότητα για την οποία όλοι συνειδητά εργαζόμαστε; Μήπως πιθανόν προσπαθούν να τορπιλίσουν την πολύτιμη σχέση που με κόπο από το 1974 όλες οι πολιτικές δυνάμεις αποκαταστήσαμε μεταξύ κοινωνίας και Ενόπλων Δυνάμεων;» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μεϊμαράκης, καταλήγοντας:
«Αυτό λοιπόν που πετύχαμε δουλεύοντας σκληρά όλοι επί σειρά ετών για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης των Ενόπλων Δυνάμεων με τους πολίτες, θα το περιφρουρήσουμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το υπονομεύσει».
Ανταπαντώντας, ο η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Ο κ. Β. Μεϊμαράκης είχε πάρα πολλά λόγια να μας πει για να κάνει μια ακόμα επίθεση ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Είχε, όμως, ελάχιστα να μας πει για τη χρήση των υλικών που προμηθεύτηκε ο ελληνικός στρατός για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων ώστε η ελληνική τεχνογνωσία να χρησιμοποιηθεί και εκτός Ελλάδος.»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πέθανε ο πρώην υπουργός και αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Αλέξανδρος Παπαδόγγονας
- Ηράκλειο: Αγωνία για τον 70χρονο Κώστα Καρτσωνάκη – Εκδόθηκε Silver Alert για την εξαφάνισή του
- Παλλήνη: Χειροπέδες σε 43χρονο που έτρεχε με 191 χλμ/ώρα στην Περιφερειακή Υμηττού
- Κοντά στην αποφυλάκιση ο Ρομπίνιο
- Με ρωγμές το σύστημα ελέγχου για το ελαιόλαδο – Αποκαλυπτικά στοιχεία (γραφήματα)
- Αρκάς: Οι ευχές στους Αντώνηδες και στις Αντωνίες
- Τα νούμερα δεν λένε ψέματα: Πέντα λεπτά άσκηση την ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά
- ΗΠΑ: Νεκρή σε τροχαίο με εγκατάλειψη η πρώην παιδική σταρ του Nickelodeon, Κιάνα Άντεργουντ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442