Ο άγνωστος Πολ Λεκουραά με τα παπούτσια… πενταετίας
Ο Πολ Λεκουράα τερμάτισε πρώτος στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, καταρρίπτοντας μάλιστα το ρεκόρ της διαδρομής, γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον της Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, η ιστοσελίδα της οποίας έκανε μια μικρή παρουσίαση στον αθλητή που παραλίγο να τρέξει με παπούτσια... πενταετίας!
Ο Πολ Λεκουράα τερμάτισε πρώτοςστον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, καταρρίπτοντας μάλιστα το ρεκόρ της διαδρομής, γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον της Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, η ιστοσελίδα της οποίαςέκανε μια μικρή παρουσίαση στον αθλητή που παραλίγο να τρέξει με παπούτσια… πενταετίας!
Υπάρχουν άλλοι τρεις Kενυάτες που έχουν το ίδιο όνομα, αλλά ο πρωταγωνιστής του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας δεν έχει καμία σχέση μαζί τους.
Ο Λεκουράα ανήκει στη φυλή Σαμπούρου, μια… υποκατηγορία στη γνωστή φυλή των Μασάι. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στους Μασάι δεν αρέσει το τρέξιμο, αλλά αυτός αποτελεί εξαίρεση και θέλει να μεταφέρει και στα παιδιά του αυτή την αγάπη του για το τρέξιμο. Ο Kενυάτης αθλητής έζησε για κάποιο διάστημα στη Γαλλία, ενώ είχε πέσει θύμα και κάποιων απατεώνων μάνατζερ, που του είχαν κλέψει και χρήματα.
Όλα στη ζωή του Λεκουράα άλλαξαν μόλις συναντήθηκε με τον πρώην κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ στον ανώμαλο δρόμο. Ο Τέργκατ δέχτηκε τον Κενυάτη στο δικό του καμπ, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ναϊρόμπι. Ο Λεκουράα μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον μέντορά του:
«Ο Τέργκατ είναι ένας πολύ ευγενικός άνθρωπος. Εχει υπομονή και ενδιαφέρεται για τους αθλητές του. Δεν τον ενδιαφέρει από ποια φυλή κατάγεσαι».
Μέσω του Τέργκατ ο Λεκουράα γνώρισε τον ατζέντη Ζάνε Μπράνσον, ο οποίος του κανόνισε τη συμμετοχή του στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας και έστειλε το βοηθό του, Μάρκο Βάσιτς να ρυθμίσει τις λεπτομέρειες. Ο Βάσιτς… σοκαρίστηκε μόλις διαπίστωσε ότι ο Λεκουράα είχε σκοπό να αγωνιστεί στον Κλασικό Μαραθώνιο με τα παπούτσια που είχε τα τελευταία πέντε χρόνια.
«Φανταστείτε να τερμάτιζε με αυτά τα παπούτσια ο Λεκουράα», τόνισε ο Μπράνσον και συμπλήρωσε: «Εν έκανε το τελικό σπριντ με αυτά τα παπούτσια δεν υπήρχε περίπτωση να κέρδιζε».
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.