Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τους συντρόφους των καπνιστών
Λονδίνο: H συμβίωση με έναν καπνιστή μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και όταν το ίδιο το άτομο δεν είναι καπνιστής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventive Medicine.
Λονδίνο: H συμβίωση με έναν καπνιστή μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και όταν το ίδιο το άτομο δεν είναι καπνιστής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventive Medicine.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής την Δρ Μαρία Γκλιμουρ μελέτησαν ιατρικούς φακέλους περισσοτέρων από 16.000 ατόμων και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυξανόταν έως και 72% για τους μη καπνιστές συντρόφους.
Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τους καπνιστές είναι γνωστός ήδη, αλλά οι μελέτες για την διερεύνηση του παθητικού καπνίσματος σπανίζουν.
Η προοδευτική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους κάνουν πλέον το σπίτι το πιθανότερο μέρος για τους μη καπνιστές να εκτίθενται δευτεροπαθώς στο καπνό του τσιγάρου.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν άτομα άνω των 50 ετών και τους συντρόφους τους για ένα διάστημα κατά μέσο όρο εννέα ετών.
Μετά από την προσαρμογή των αποτελεσμάτων σε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, οι μη καπνιστές που ζούσαν με καπνιστή διαπιστώθηκε ότι διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αν το άτομο δεν είχε καπνίσει ποτέ και ζούσε μαζί με καπνιστή ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 42%. Αν είχε υπάρξει καπνιστής σε κάποια φάση της ζωής του, αλλά το είχε σταματήσει, η αύξηση του κινδύνου ήταν ακόμη μεγαλύτερη, στο 72%.
Οι έγγαμος βίος με πρώην καπνιστή δεν αύξανε τον κίνδυνο, γεγονός που σημαίνει ότι ο επιπλέον κίνδυνος μπορεί να μειωθεί αν ο σύντροφος σταματήσει το κάπνισμα.
Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ότι το συντροφικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου για τους μη και πρώην καπνιστές. Τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος μπορεί λοιπόν να επεκτείνονται πολύ πέραν του ιδίου του καπνιστή και να επηρεάζουν και τους συντρόφους τους.
health.in.gr
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)








![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-109x85.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442