Τρίτη 12 Μαϊου 2026
weather-icon 26o
Αντικινεζικές διαδηλώσεις κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων

Αντικινεζικές διαδηλώσεις κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων

Όπως όλοι περίμεναν, οι αντικινεζικές διαδηλώσεις δεν έλειψαν κατά την έναρξη των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Στην Ινδία, Θηβετιανοί μοναχοί επιχείρησαν να εισβάλουν στην κινεζική πρεσβεία, ένας διαδηλωτής αυτοπυρπολήθηκε στην Αγκυρα, ενώ διαδηλώσεις έγιναν σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

43

Oι αντικινεζικές διαδηλώσεις δεν έλειψαν την Παρασκευή, ημέρα έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Στην Ινδία, Θηβετιανοί μοναχοί επιχείρησαν να εισβάλουν στην κινεζική πρεσβεία, ένας διαδηλωτής αυτοπυρπολήθηκε στην Αγκυρα, ενώ διαδηλώσεις έγιναν σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, εξόριστοι Θιβετιανοί μοναχοί επιχείρησαν να μπουν στον περίβολο της πρεσβείας της Κίνας στο Νέο Δελχί. Οι μοναχοί έφτασαν με λεωφορείο μπροστά από την κινεζική πρεσβεία και προσπάθησαν να αφαιρέσουν τις σιδερένιες μπάρες και τα συρματοπλέγματα που έχουν τοποθετηθεί γύρω από το κτίριο.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εμποδίσουν τους Θιβετιανούς, αλλά μερικοί διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό και οι αστυνομικοί τους σταμάτησαν μπροστά από την πρεσβεία.

«Θέσαμε τους μοναχούς υπό κράτηση και ενισχύσαμε την ασφάλεια στην πρεσβεία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Επίσης, σχεδόν 3.000 Θιβετιανοί συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στο Νέο Δελχί παρά τη δυνατή βροχή και φώναζαν αντικινεζικά συνθήματα. «Η Κίνα δεν είναι το σωστό μέρος για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτοί είναι Ολυμπιακοί του αίματος, Ολυμπιακοί της ντροπής» φώναζε ένας Θιβετιανός διαδηλωτής.

Στο μεταξύ, ένας διαδηλωτής επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί μπροστά από την πρεσβεία της Κίνας στην Αγκυρα, στη διάρκεια συγκέντρωσης Τούρκων εθνικιστών που διαμαρτύρονταν για την πολιτική του Πεκίνου έναντι των ομοεθνών τους Ουιγούρων.

Περίπου 300 άνθρωποι, κυρίως Ουιγούροι από την επαρχία Σιντζιάν (δυτική Κίνα), συγκεντρώθηκαν μπροστά από την κινεζική πρεσβεία, τις προσβάσεις στην οποία προστάτευαν σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Την ώρα που εκπρόσωπος των διαδηλωτών διάβαζε μια ανακοίνωση στους δημοσιογράφους, ένας από τους διαδηλωτές έβαλε φωτιά στα ρούχα του, αλλά αστυνομικοί επενέβησαν και έσβησαν τις φλόγες. Ο διαδηλωτής φέρει σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια.

Στο Νεπάλ, δε, περίπου 1.400 Θιβετιανοί εξόριστοι συνελήφθησαν επειδή διαδήλωσαν κοντά στην πρεσβεία της Κίνας, στο Κατμαντού.

Στο Λονδίνο, περισσότεροι από 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την κινεζική πρεσβεία για να διαμαρτυρηθούν για τις επιδόσεις της Κίνας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαδηλωτές από το Θιβέτ, τη Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και τη Βιρμανία ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διαδηλώσουν εναντίον των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα.

Χτυπώντας τύμπανα και τραγουδώντας, οι διαδηλωτές ύψωσαν πανό υπέρ ενός «ελεύθερου Θιβέτ» και άλλα που ζητούσαν να τερματισθεί η υποστήριξη της Κίνας στη χούντα της Μιανμάρ.

«Είμαστε εδώ για να θυμίσουμε στην Κίνα και τον κόσμο ότι το σόου των Ολυμπιακών μπορεί να προχωρεί, αλλά δεν έχουμε ξεχάσει τα εκατομμύρια ανθρώπων που είναι θύματα της τυραννίας του καθεστώτος του Πεκίνου, τους πολιτικούς κρατουμένους, την καταπίεση των συνδικαλιστών και τη δίωξη μειονοτήτων, όπως οι Θιβετιανοί» δήλωσε ο Πίτερ Τάτσελ, από τους οργανωτές της διαδήλωσης.

Εξάλλου, περίπου 100 διαδηλωτές κατά της Κίνας διαδήλωσαν έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Η Ολυμπιακή σημαία συμβολίζει την ειρήνη, την αρμονία και την αλληλεγγύη των εθνών. Οι Αγώνες του Πεκίνου έχουν γίνει εφιάλτης για τα εκατομμύρια των ανθρώπων στην Κίνα που αγαπούν την ειρήνη» αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το Κογκρέσο Θιβετανικής Νεολαίας στο Βέλγιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 12 Μαϊου 2026
Cookies