Η Βρετανία πρέπει να στείλει τη Ρωσία στη Χάγη, δηλώνει η χήρα του Λιτβινένκο
Την παραπομπή της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να ζητήσει η Βρετανία με αφορμή την υπόθεση της δολοφονίας του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, δηλώνει η δικηγόρος της χήρας του πράκτορα. Η Μαρίνα Λιτβινένκο είχε καταθέσει μήνυση κατά της Ρωσίας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
95
Την παραπομπή της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να ζητήσει η Βρετανία με αφορμή την υπόθεση της δολοφονίας του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, δηλώνει η δικηγόρος της χήρας του πράκτορα.
«Πιστεύω ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση προς την κυρία Λιτβινένκο και το νεκρό σύζυγό της ως πολίτες να ζητήσει επανορθώσεις από τη Ρωσία», τόνισε συγκεκριμένα η Λουίζ Κρίστιαν μιλώντας στο BBC.
Η Μαρίνα Λιτβινένκο είχε καταθέσει μήνυση κατά της Ρωσίας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τη Δευτέρα, το δίκτυο είχε μεταδώσει ότι η βρετανική μυστική υπηρεσία MI5 είχε πληροφορίες ότι η δολοφονία Λιτβινένκο το 2006 είχε γίνει με την υποστήριξη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Αν και η Βρετανία έχει αποφύγει να κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία, το ζήτημα έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών που απέλασαν διπλωματικούς υπαλλήλους. Η Ρωσία μάλιστα αρνήθηκε να εκδώσει τον κύριο ύποπτο Αλεξάντερ Λουγκοβόι όπως επίσης αρνείται κάθε συσχέτιση των μυστικών της υπηρεσιών με τη δολοφονία.
Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο, σφοδρός πολέμιος του τότε προέδρου Πούτιν, είχε δηλητηριαστεί τον Νοέμβριο του 2006 αφού του χορηγήθηκε στο τσάι του ραδιενεργό πολώνιο-210. Πέθανε από τις επιπτώσεις της ραδιενεργού μόλυνσης λίγες ημέρες αργότερα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θρήνος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ: «Έφυγε» ο Ντούσαν Βουγιόσεβιτς
- Κωνσταντινούπολη: 11 συλλήψεις για την τρομοκρατική επίθεση στο ισραηλινό προξενείο
- Το μήνυμα του Ταρέμι για την εκεχειρία στον πόλεμο: «Να ζήσει το Ιράν»
- Ποιες πλατφόρμες απαγορεύονται και ποιες επιτρέπονται για τους κάτω των 15 – Οι νέοι κανόνες στα social media
- Ιράν: ένας πόλεμος που ο Τραμπ δεν μπορούσε (και δεν μπορεί) να κερδίσει
- Γιατί η Νικόλ Έγκερτ εγκατέλειψε το Baywatch όταν ήταν η κορυφαία σειρά του πλανήτη
- Δολιοφθορές στο δίκτυο δημοτικού φωτισμού καταγγέλλει Δημοτική Αρχή
- Κίνηση: Χάος στους δρόμους – «Κατακόκκινος» ο Κηφισός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/michael-heng-HXM4NOBOzXc-unsplash-315x220.jpg)



















![Πειραιάς: Στο λιμάνι ο Κικίλιας – Πασχαλινές ευχές σε εργαζόμενους και ταξιδιώτες [εικόνες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/photo_5958678244989013067_y-315x220.jpg)

































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442