Η μείωση του αλατιού μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να διατηρηθούν υγιή
Νέα Υόρκη: Η σταδιακή μείωση της ποσότητας του αλατιού στα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να συντελέσει στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.
Νέα Υόρκη: Η σταδιακή μείωση της ποσότητας του αλατιού στα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να συντελέσει στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 1.688 παιδιά, 4-18 ετών και διαπίστωσαν ότι στα παιδιά που η πρόσληψη αλατιού αυξήθηκε, η κατανάλωση υγρών επίσης παρουσίασε αύξηση, με τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη να αναλογούν στο ένα τρίτο της ποσότητας.
Η μείωση στο μισό της ποσότητας του καταναλισκόμενου αλατιού σημαίνει ότι αυτομάτως τα παιδιά θα πίνουν 2,3 λιγότερα αναψυκτικά την εβδομάδα ή 244 λιγότερες κενές θερμίδες.
Η μείωση του αλατιού έχει ήδη διαπιστωθεί ότι μειώνει σημαντικά την παιδική αρτηριακή πίεση, που με την σειρά της καθιστά λιγότερο πιθανή την εκδήλωση υπέρτασης μετέπειτα.
Η κατανάλωση του νατρίου έχει σχετιστεί με την πρόσληψη υγρών στους ενήλικες, αλλά η σχέση στα παιδιά δεν είναι πλήρως κατανοητή. Οι ερευνητές ανέλυσαν λοιπόν στοιχεία για την κατανάλωση αλατιού και αναψυκτικών σε διάστημα επτά ετών στην συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.
Η μέση κατανάλωση αλατιού κυμαινόταν από 4,6 γραμμάρια καθημερινά για τα παιδιά τεσσάρων ετών και έφτανε τα 6,8 γραμμάρια για τα παιδιά 18 ετών. Για κάθε επιπλέον γραμμάριο αλατιού που κατανάλωνε ένα παιδί, η συνολική πρόσληψη υγρών αυξανόταν κατά 100 γραμμάρια, με τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη να αναλογούν στα 27 γραμμάρια του συνόλου.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι περίπου το 80% της πρόσληψης αλατιού είναι από «κρυμμένο αλάτι» σε τρόφιμα. Ήδη στη Μ. Βρετανία οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν συμφωνήσει να μειώσουν προοδευτικά την ποσότητα του νατρίου που χρησιμοποιούν στα τρόφιμα και έρευνα του 2007 έδειξε ότι η αλλαγή έχει ήδη συντελέσει σε μείωση της πρόσληψης νατρίου των πολιτών.