Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Διαφωνία «κορυφής» για την ένταξη των Τούρκων μεταναστών στην γερμανική κοινωνία

Διαφωνία «κορυφής» για την ένταξη των Τούρκων μεταναστών στην γερμανική κοινωνία

Η Ανγ.Μέρκελ διαφώνησε δημόσια με τον Τ.Ερντογάν σχετικά με τις δηλώσεις του ότι οι Τούρκοι στη Γερμανία πρέπει να κρατήσουν τις παραδόσεις τους. Ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας σε χιλιάδες Τούρκους μετανάστες επισήμανε ότι πρέπει να αποφύγουν την εξομοίωση.

95

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ διαφώνησε δημόσια με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις δηλώσεις του ότι οι Τούρκοι στη Γερμανία πρέπει να κρατήσουν τις παραδόσεις τους και να αποφύγουν την εξομοίωση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Κολωνία την Κυριακή προέτρεψε τους συμπατριώτες του μετανάστες να μάθουν γερμανικά, αλλά μην εγκαταλείψουν την τουρκική ταυτότητά τους. Οι ομιλίες του Ταγίπ Ερντογάν έγιναν μπροστά σε ακροατήριο χιλιάδων ατόμων, χωρίς μετάφραση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την εξομοίωση «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και τόνισε προς το κοινό ότι «κανένας δεν μπορεί να απαιτεί από εσάς να αφομοιωθείτε, ή να προσαρμοστείτε».

Τόσο η ίδια η Μέρκελ όσο και πολλοί από τους Χριστιανοδημοκράτες πολιτικούς υποστηρίζουν ότι οι ξένοι μετανάστες στη Γερμανία πρέπει να ενταχτούν στην γερμανική κοινωνία πλήρως και έχουν θέσει τη διαδικασία σε προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

«Αν είναι Γερμανοί πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα η καγκελάριος προς τον Τύπο, «αναμένω να συμπεριφέρονται σαν πολίτες αυτής της χώρας» ζητώντας νομιμοφροσύνη προς το γερμανικό κράτος.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Γκίντερ Μπέκσταιν κατηγόρησε μάλιστα τον Τ.Ερντογάν ότι υποστηρίζει την «γκετοποίηση» των Τούρκων στη Γερμανία και ότι τα σχόλια του είναι «εθνικιστικά».

Όπως έγινε ακόμη γνωστό η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε και την πρόταση του Τ.Ερντογάν για την ίδρυση σχολείων και πανεπιστημίων, που θα στελεχωθούν με καθηγητές, που θα αποστέλλει η Αγκυρα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Αλί Κιζίλκαγιά, πρόεδρο οργάνωσης Γερμανών μουσουλμάνων, με τις δηλώσεις Ερντογάν πολλοί μετανάστες τουρκικής καταγωγής «βρήκαν έναν ηγέτη που τους ακούει».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Παρασκευή το Λουντβιγκσχάφεν όπου μερικές ημέρες νωρίτερα βρήκαν το θάνατο εννέα Τούρκοι μετανάστες όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο κτίριο όπου διέμεναν. Για το περιστατικό υπάρχουν υπόνοιες όταν ο εμπρησμός έχει ρατσιστικά κίνητρα.

Στη Γερμανία ζουν περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια μετανάστες τουρκικής καταγωγής, πολλοί από τους οποίους έχουν γερμανική υπηκοότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο