Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη προλαμβάνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη προλαμβάνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Σικάγο: Δύο θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται στα αβγά, το σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά προσφέρουν προστασία κατά της πλέον κοινή αιτία απώλειας της όρασης στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Ophthalmology.

Σικάγο: Δύο θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται στα αβγά, το σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά προσφέρουν προστασία κατά της πλέον κοινή αιτία απώλειας της όρασης στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Ophthalmology.

Η γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζει άνδρες και γυναίκες συνήθως μετά την ηλικία των 65 ετών και συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, στερώντας από τον ασθενή την κεντρική του όραση. Πολλά άτομα μπορεί να είναι ευάλωτα λόγω γενετικών παραγόντων, ενώ το κάπνισμα είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο.

Τα δύο θρεπτικά συστατικά, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, είναι και τα δύο καροτενοειδή, συστατικά που δίνουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά το κίτρινο χρώμα. Συντελούν στην πρόληψη της γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας προφανώς επιτρέποντας στον οφθαλμό να φιλτράρει το επιβλαβές μικρού κύματος φως και περιορίζοντας άλλες επιβλαβείς επιδράσεις στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Ο Δρ Τζον Πολ Σαν Τζιοβάνι και οι συνεργάτες του στο Εθνικό Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο του Μέριλαντ εξέτασαν κατά τη διάρκεια έξι ετών τις διατροφικές συνήθειες 4.519 ατόμων, 60-80 ετών.

Τα άτομα που ήταν στο ανώτερο πέμπτο της διατροφικής κατανάλωσης τροφών που περιείχαν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας συγκριτικά με τα άτομα που άνηκαν στο χαμηλότερο πέμπτο.

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορεί να θεωρηθούν λοιπόν χρήσιμοι παράγοντες σε τροφές και βιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής σχεδιασμένα να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Τροφές που θεωρούνται καλές πηγές των δύο θρεπτικών συστατικών είναι το αβγό, το σπανάκι, το λάχανο, το γογγύλι, το μπρόκολο, το καλαμπόκι, το κολοκυθάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και ο αρακάς.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο