Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Επιμένει η JP Morgan στην πρόταση για άτοκη επιστροφή του ομολόγου

Επιμένει η JP Morgan στην πρόταση για άτοκη επιστροφή του ομολόγου

Επιμένει η JP Morgan στην πρότασή της προς τα ασφαλιστικά ταμεία για επαναγορά του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ μείον τους τόκους, κάτι που όμως δεν δέχονται τα Ταμεία. Έληξε την Παρασκευή η προθεσμία που έδωσε αμερικανική τράπεζα.

27

Έληξε το απόγευμα της Παρασκευής η προθεσμία που είχε θέσει η JP Morgan προς τα ασφαλιστικά ταμεία για την επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ.

Η αμερικανική τράπεζα εμμένει στην πρόταση της να επαναγοράσει το ομόλογο στην τιμή που αγόρασαν τα Ταμεία, πλην τους τόκους που έχουν εισπράξει έως σήμερα, κάτι που δεν δέχονται τα Ταμεία.

Δηλαδή, τα Ταμεία θέλουν να διακρατήσουν τόκους ύψους 4,2 εκατ. ευρώ από την αποκοπή του πρώτου κουπονιού και να πωλήσουν στην τιμή που αγόρασαν.

Όπως μετέδωσε το Mega, η αμερικανική τράπεζα απέστειλε e-mail στις διοικήσεις των Ταμείων στο οποίο αναφέρει ότι θα πρέπει να απαντήσουν μέχρι το απόγευμα αν δέχονται ή όχι την αρχική πρότασή της. Σε διαφορετική περίπτωση, η πρότασή της θα πάψει να ισχύει.

Τα Ταμεία εμφανίζονται αποφασισμένα να μην δεχθούν να εισπράξουν άτοκα τα κεφάλαια τους, καθώς η ίδια η JP έχει ουσιαστικά αποδεχθεί ότι το ομόλογο πωλήθηκε υπερτιμολογημένο.

Πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μίας μικρής παράτασης της προθεσμίας. Διαφορετικά, εφόσον και η απάντηση είναι αρνητική, τότε τα Ταμεία θα πρέπει να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αμερικανική τράπεζα δεν θα αποδεχθεί την αντιπρόταση των Ταμείων.

Εν τω μεταξύ, ο Γ.Ζορμπάς έχει δώσει εντολή να ανοίξουν τρεις τραπεζικοί λογαριασμοί μετά τις αποκαλύψεις για τα εμβάσματα της Καστοριάς, μεταξύ των οποίων είναι και ο πεθερός του Αγ.Σημαιοφορίδη.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Mega μετέδωσε ότι στον Γ.Ζορμπά κατέθεσε ο Θ.Πρινιωτάκης της χρηματιστηριακής Ακρόπολις.

Ο Π.Λαφαζάνης από τον ΣΥΝ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «άκρως επιζήμια για τα Ταμεία» την πρόταση της JP Morgan, η στάση της οποίας, όπως αναφέρει, «έρχεται να αναδείξει ακόμα περισσότερο τις πελώριες κυβερνητικές ευθύνες για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων».

* Νέο έρθρο για το θέμα των ομολόγων δημοσιεύεται την Παρασκευή στους Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Οι επενδυτικές τράπεζες διακινδυνεύουν τη φήμη τους στα άγρια σύνορα της Ευρώπης», την τελευταία δεκαετία τα ασφαλιστικά ταμεία αγοράζουν μαζικά τίτλους αυτού του είδους [δομημένα ομόλογα], «γεγονός που αποδίδεται στη διαφθορά: ο μέσος μισθός των διευθυντικών στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων είναι μικρότερος από το 1/3 του μισθού αντίστοιχων μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που δημιουργεί εύφορο έδαφος για συναλλαγές αυτού του είδους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο