Το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας προάγει τον καρκίνο του μαστού
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος, ειδικά κόκκινου ή επεξεργασμένου, ίσως είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μεγάλη βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος, ειδικά κόκκινου ή επεξεργασμένου, ίσως είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μεγάλη βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς με επικεφαλής την Δρ Τζέντ Κέιντ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 35.372 γυναίκες, 35-69 ετών, για οκτώ χρόνια, και διαπίστωσαν ότι αυτές που έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος ήταν πιθανότερο, συγκριτικά με αυτές που δεν έτρωγαν κρέας, να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού πριν ή μετά την εμμηνόπαυση.
Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας να αυξάνει ιδιαιτέρως τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος (56 ή περισσότερα γραμμάρια την ημέρα) είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έτρωγαν κόκκινο κρέας.
Εν τω μεταξύ, αυτές που έτρωγαν την μεγαλύτερη ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος (περισσότερα από τα τρία τέταρτα των 28 γραμμαρίων την ημέρα) είχαν 64% αύξηση του κινδύνου νόσησης.
Η σχέση μεταξύ κρέατος στη διατροφή και καρκίνου του μαστού ήταν πιο αδύναμη μεταξύ των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, αλλά αυτές που είχαν τις μεγαλύτερη συνολική κατανάλωση είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου, συγκριτικά με αυτές που δεν έτρωγαν κρέας.
Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του μαστού. Μερικές, αλλά όχι όλες, έχουν δείξει ότι το κρέας και το κορεσμένο λίπος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες. Ένα από δυνατά σημεία της παρούσας μελέτης είναι τα αναλυτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν αναφορικά με τη διατροφή.
Η πρόσληψης κρέατος παρέμενε σχετική με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν στο συνολικό διατροφικό περιεχόμενο των γυναικών και την ποσότητα, την ηλικία, το βάρος, τις συνήθειες αναφορικά με την άθληση και το κάπνισμα.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που η βαριά κατανάλωση κρέατος μπορεί θεωρητικά να συντελεί στον καρκίνο του μαστού. Ένας λόγος είναι τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι προάγουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι παράγονται συγκεκριμένα συστατικά όταν το κρέας ψήνεται (ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες), τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι προάγουν την ανάπτυξη όγκων σε ζωικά μοντέλα και πιθανόν και στους ανθρώπους.
health.in.gr
- Ο Ταϊρίκ Τζόουνς αρέσει στον Ολυμπιακό – Παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Παρτιζάν οι «ερυθρόλευκοι» (vid)
- Πέθανε η ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό
- Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: «Εμείς φάγαμε λάσπη στην τηλεόραση, 3 γυναίκες τράβηξαν τα πάνδεινα στο δικαστήριο»
- Ivan Greko: «Δεν έχει βραχιολάκι» λέει ο δικηγόρος του τράπερ μετά τη σύλληψή του
- «Πρόταση της Γκρέμιο στον Παναθηναϊκό για τον Τετέ»
- ΝΔ: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του στελέχους του κόμματος Μιχάλη Λεκάκου
- Πυρηνικά: Οι συμφωνίες ελέγχου διάδοσης όπλων οδεύουν προς τέλμα το 2026 – Αυξάνεται ο κίνδυνος κρίσης
- Δύο λέξεις που πρέπει να αποφύγετε στη λίστα με τους στόχους σας για το 2026
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jerry-zhang-1mBXWoGoI-s-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442