Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Δεν έχω εμμονή με την προεδρία» καθησυχάζει τους «πασάδες» ο Ερντογάν

«Δεν έχω εμμονή με την προεδρία» καθησυχάζει τους «πασάδες» ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν έχει εμμονή να γίνει πρόεδρος και προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του αρχηγού του γενικού επιτελείου, λέγοντας ότι ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ «μίλησε συνετά ως πολιτειακός παράγοντας».

37

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι δεν έχει εμμονή να γίνει πρόεδρος της δημοκρατίας και προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του αρχηγού του γενικού επιτελείου, λέγοντας ότι ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ «μίλησε συνετά ως πολιτειακός παράγοντας».

Την ώρα που ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ έδινε τη γνωστή πλέον συνέντευξη ο Τούρκος πρωθυπουργός βρισκόταν σε σύσκεψη με βουλευτές του κόμματος του, απευθυνόμενος στους οποίους φέρεται να είπε σύμφωνα με τη Radikal: «Δεν έχω εμμονή με το προεδρικό μέγαρο» (Στην πραγματικότητα μίλησε σε πιο λαϊκό ύφος, όπως άλλωστε συνηθίζει, λέγοντας ακριβώς: «Ο καημός αυτού του φτωχού δεν είναι το προεδρικό»).

«Δεν έχω εμμονή να γίνω πρόεδρος ή πρωθυπουργός. Η εμμονή μου είναι να γίνει αυτή η χώρα ένας τόπος που οι πολίτες θα απολαμβάνουν να ζουν» συμπλήρωσε.

Ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ παρενέβη και στην επικείμενη εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί ευθέως στην κυοφορούμενη υποψηφιότητα του νυν πρωθυπουργού, οι ισλαμιστικές καταβολές του οποίου προκαλούν την αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων. Υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι παράλληλα και αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων και υπέδειξε ότι το πρόσωπο που θα αναλάβει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα θα πρέπει να «να ενστερνίζεται τις βασικές αρχές της τουρκικής δημοκρατίας, τον κοσμικό χαρακτήρα τους κράτους, τις δημοκρατικές και την ενότητα του κράτους, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, όχι μόνο στα λόγια άλλα και στην πράξη».

Ο Ερντογάν επιχείρησε να υποβαθμίσει την προειδοποίηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων. «Ο κ. Γιασάρ Μπουγιούκανιτ αναφέρθηκε στα θέματα της δικής του ατζέντας. Κάποιοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να τον προκαλέσουν και να τον
κατευθύνουν σε μια διαφορετική κατεύθυνση, αλλά έδωσε συνετές απαντήσεις ως πολιτειακός παράγοντας. Δεν εγκατέλειψε την αντζέντα του. Αυτό ήταν θετικό» σχολίασε.

Η υποψηφιότητα του Τούρκου πρωθυπουργού προκαλεί τις αντιδράσεις των κεμαλικών κοσμικών κύκλων, λόγω των ισλαμιστικών ιδεολογικών καταβολών του κ. Ερντογάν. Σε περίπτωση που εκλεγεί θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας του οποίου η σύζυγος θα καλύπτει το κεφάλι της με την παραδοσιακή ισλαμική μαντήλα. Οι στρατηγοί ανησυχούν ότι ο κ. Ερντογάν θα προωθήσει τη δική του ισλαμική ατζέντα από τη θέση του προέδρου, ένα αξίωμα που μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα προπύργια του κοσμικού κεμαλικού κράτους.

Οι υποψηφιότητες για την προεδρία της Δημοκρατίας πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου για να ξεκινήσει στη συνέχεια η εκλογική διαδικασία στην Εθνοσυνέλευση, ώστε ο νέος αρχηγός του τουρκικού κράτους να αναλάβει καθήκοντα στις 16 Μαΐου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο