Ενδεχομένως θα «παγώσει» το διάταγμα για τη διάλυση της ουκρανικής Βουλής ο Γιουστσένκο
Σε μια προσπάθεια να οδηγηθεί σε ύφεση η κρίση που ταλανίζει την Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιουστσένκο εμφανίζεται ανοιχτός στο ενδεχόμενο να «παγώσει» την εντολή του για τη διάλυση της Βουλής. Αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Σε μια προσπάθεια να οδηγηθεί σε ύφεση η κρίση που ταλανίζει την Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιουστσένκο εμφανίζεται ανοιχτός στο ενδεχόμενο να «παγώσει» την εντολή του για τη διάλυση της Βουλής.
Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του πρωθυπουργού της χώρας Β.Γιανούκοβιτς, ο οποίος ζήτησε από τον Γιουστσένκο να «παγώσει» το διάταγμα, ο Βιτάλι Χαϊντούκ, γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας του προέδρου της χώρας δήλωσε: «Ο πρόεδρος στέλνει μήνυμα ότι αυτό το διάταγμα μπορεί να μην εφαρμοστεί προσωρινά».
Εάν τελικά το διάταγμα «παγώσει», το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει πιθανότατα να λειτουργεί κανονικά, αλλά η ημερομηνία για πρόωρες εκλογές θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση.
Εν τω μεταξύ, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας αποφάσισε να αναβάλλει την πρώτη ακροαματική διαδικασία μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Έτσι, οι δύο πλευρές, βλέποντας ότι μια γρήγορη απόφαση δεν πρόκειται να εκδοθεί, φαίνεται να είναι πιο δεκτικές σε μια προσπάθεια προσέγγισης για να λύσουν την χειρότερη κρίση στη χώρα από την εποχή της «Πορτοκαλί Επανάστασης».
Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέδωσε διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 27 Μαΐου.
Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανούκοβιτς αντέδρασε, κάνοντας λόγο για πραξικόπημα και χαρακτήρισε το διάταγμα του Ουκρανού προέδρου αντισυνταγματικό, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές και των δύο πλευρών πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας στο Κίεβο.