Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Εννέα μήνες φυλάκισης θα εκτίσει τελικώς ο Αυστραλός «Ταλιμπάν» Ντέιβιντ Χικς

Εννέα μήνες φυλάκισης θα εκτίσει τελικώς ο Αυστραλός «Ταλιμπάν» Ντέιβιντ Χικς

Ο Αυστραλός κρατούμενος στο Γκουαντάναμο Ντέιβιντ Χικς θα εκτίσει τελικά ποινή εννέα μηνών σε φυλακή της πατρίδας του και όχι επτά χρόνων, όπως είχε αποφασισθεί αρχικά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του στρατοδικείου, έπειτα από συμφωνία με τον κατηγορούμενο.

38

Ο Αυστραλός κρατούμενος στο Γκουαντάναμο Ντέιβιντ Χικς θα εκτίσει συνολικά ποινή εννέα μηνών στην πατρίδα του και όχι επτά χρόνων, όπως ήταν η απόφαση των μελών του στρατοδικείου. Την τελική απόφαση για τους εννέα μήνες ανακοίνωσε ο πρόεδρος του στρατοδικείου, έπειτα από συμφωνία με τον κατηγορούμενο.

Οι στρατοδίκες επέβαλαν ποινή επτά χρόνων, την ανώτατη που θα μπορούσαν να επιβάλουν, με δεδομένο ότι ο 31χρονος υπέγραψε συμφωνία αποδοχής των κατηγοριών για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, στους στρατοδίκες δεν είχε γνωστοποιηθεί ότι σε άλλο σημείο της συμφωνίας με τον κατηγορούμενο αναφερόταν ρητώς πως ο Χικς δεν θα καταδικαζόταν σε ποινή φυλάκισης άνω των εννέα μηνών, εφόσον συναινούσε σε μια σειρά όρων.

Έτσι, ο πρόεδρος του στρατοδικείου «αναπροσάρμοσε» την ποινή του Χικς σε εννέα μήνες. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο Χικς πρέπει να μεταφερθεί στην πατρίδα εντός 60 ημερών, δηλαδή ως τις 29 Μαΐου.

Στη συμφωνία που έκανε ο κατηγορούμενος περιλαμβάνεται ο όρος να δηλώσει πως δεν υπέστη βασανιστήρια, ψυχολογικά ή σωματικά, κατά την κράτησή του στο Γκουαντάναμο.

Επίσης, προβλέπεται η απαγόρευση στον Χικς να δώσει συνεντεύξεις σε ΜΜΕ για διάστημα ενός έτους. Ο πατέρας του, Τέρι Χικς, υποστηρίζει ότι αυτός ο όρος έχει στόχο να μην πληγεί η προεκλογική εκστρατεία του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ.

Ο Χικς κατηγορήθηκε ότι πολέμησε στο πλευρό των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2001, όταν εισέβαλαν στη χώρα οι δυνάμεις των ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο