Με νόμο το Ισραήλ ιδρύει ακαδημία αραβικής γλώσσας
Έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων, εγκρίθηκε από το ισραηλινό Κοινοβούλιο νόμος, βάσει του οποίου θα λειτουργήσει η πρώτη ακαδημία αραβικής γλώσσας, την οποία πολλοί Ισραηλινοί βλέπουν ως τη «γλώσσα των εχθρών». Πολλοί είναι και εκείνοι που χαρακτηρίζουν την απόφαση ιστορική.
38
Έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων, εγκρίθηκε από το ισραηλινό Κοινοβούλιο νόμος, βάσει του οποίου θα λειτουργήσει η πρώτη Ακαδημία Αραβικής γλώσσας, την οποία πολλοί Ισραηλινοί βλέπουν ως τη «γλώσσα των εχθρών».
Λίγοι είναι οι Ισραηλινοί που μιλούν ευχερώς την αραβική γλώσσα, ενώ οι Αραβες από την πλευρά τους παραπονούνται ότι εξαιτίας της κυριαρχίας της εβραϊκής γλώσσας, η δική τους γλώσσα έχει παραμεληθεί. Πάντως, τόσο τα αραβικά όσο και τα εβραϊκά -αμφότερες σημιτικές γλώσσες- αποτελούν στο Ισραήλ επίσημη γλώσσα.
Ως τώρα πολύ λίγοι Ισραηλινοί επιλέγουν στο πανεπιστήμιο να διδαχθούν την αραβική γλώσσα, αλλά η απόσταση που τους χωρίζει από τους Αραβες πολίτες τους εμποδίζει να εξασκούν τις γνώσεις τους. Αντίθετα, τα παιδιά των Αράβων κατοίκων πρέπει να μάθουν εβραϊκά, για να μπούν στα εβραϊκά σχολεία. Παρατηρείται όμως στις μέρες μας να έχουν ανάγκη ενισχυτικής διδασκαλίας στην ίδια τους την γλώσσα.
Η νέα ακαδημία, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, θα αποτελέσει γέφυρα φιλίας μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του, σύμφωνα με τη δήλωση του Ισραηλινού βουλευτή των Εργατικών Μάικλ Μέλσιορ, ενώ η συνάδελφός του Νάντια Χίλου, των Αράβων πολιτών που κατοικούν το Ισραήλ, παρατήρησε πως «σήμερα έγινε ένα ιστορικό βήμα».
Οι Αραβες κάτοικοι του Ισραήλ προέρχονται από τους Παλαιστινίους που παρέμειναν μέσα στα όριά του, όταν συστάθηκε το εβραϊκό κράτος το 1948, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι Παλαιστίνιοι ή απελαύνονταν ή εγκατέλειπαν το νέο κράτος. Επί μακρόν, οι «Αραβες πολίτες» διαμαρτύρονταν για λιγότερα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου αυτού της ψήφου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Μπαρτζώκας: «Είμαι πολύ χαρούμενος με το ρόστερ μας»
- Χαμός στο Ολντ Τράφορντ με πορεία και συνθήματα κατά των Γκλέιζερ (vids)
- LIVE: Παναθηναϊκός – Κηφισιά
- «Δεν είμαι πιόνι κανενός» – Η Σίντνεϊ Σουίνι ξεκαθαρίζει αν είναι μια MAGA Barbie
- Κουτσούμπας: Δυναμώνουν οι αναταράξεις στο εσωτερικό της ΕΕ – Ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός υπονομεύει τα θεμέλια του ΝΑΤΟ
- Ποτάμια λάσπης στα στενά της Σαντορίνης – Η κακοκαιρία σφυροκοπά το νησί
- Ελβετία: Υπέκυψε ένας από τους τραυματίες του Κραν Μοντανά – Στους 41 οι νεκροί της πυρκαγιάς στο μπαρ
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Κηφισιά – Εκπλήξεις από τον Μπενίτεθ (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/leo_visions-6hFbmEqNXM8-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442