Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ανακαλύφθηκε νέα πηγή βλαστοκυττάρων

Ανακαλύφθηκε νέα πηγή βλαστοκυττάρων

Λονδίνο: Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μια νέα πηγή βλαστοκυττάρων, ικανών να επιδιορθώσουν βλάβες σε όργανα του ανθρώπινου σώματος, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Nature Biotechnology.

Λονδίνο: Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μια νέα πηγή βλαστοκυττάρων, ικανών να επιδιορθώσουν βλάβες σε όργανα του ανθρώπινου σώματος, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Nature Biotechnology.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Wake Forest της Βόρειας Καρολίνας κατάφεραν να εξάγουν με επιτυχία κύτταρα από το αμνιακό υγρό και τα καλλιέργησαν σε πειραματικές συνθήκες.

Τα βλαστοκύτταρα που έχουν μέχρι στιγμής χρησιμοποιηθεί στην ιατρική έρευνα έχουν εξαχθεί από ανθρώπινα έμβρυα, δημιουργημένα ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Ωστόσο, έχουν προκύψει σημαντικά ηθικά ζητήματα, καθώς υπάρχουν επιστήμονες που κάνουν λόγο για «ιατρικό κανιβαλισμό».

Η ανακάλυψη όμως των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Wake Forest, έρχεται να δώσει λύση το ζήτημα, καθώς το αμνιακό υγρό περιέχει μεγάλο αριθμό βλαστοκυττάρων, ικανών υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να δώσουν θεραπευτικές λύσεις σε ασθένειες, όπως η νόσο του Πάρκινσον, ο διαβήτης και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές εξήγαγαν τα βλαστοκύτταρα από δείγματα αμνιακού υγρού που είχαν συλλέξει κατά τη διάρκεια μη σχετιζόμενων με την κύηση διαγνωστικών εξετάσεων, και με ειδικές εργαστηριακές διαδικασίες τα «ενθάρρυναν» να αναπτυχθούν.

Παρατήρησαν ότι είχαν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε μια ευρεία γκάμα διαφορετικών κυττάρων. Στη συνέχεια τα μεταμόσχευσαν σε ποντίκια και διενήργησαν περαιτέρω εξετάσεις για να δουν πως ανταποκρίνονταν σε ζώντες οργανισμούς.

Και πάλι, τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, με τα βλαστοκύτταρα να εξαπλώνονται και να αρχίζουν να παράγουν βασικά χημικά συστατικά τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο ήπαρ.

Οστικά βλαστοκύτταρα που εισήχθησαν σε ένα τεχνητό «ικρίωμα» και στη συνέχεια εμφυτεύτηκαν σε ποντίκια επίσης φάνηκαν να συμπεριφέρονται με όμοιο τρόπο με τα φυσιολογικά οστικά κύτταρα, σχηματίζοντα οστό ακόμα και μήνες αργότερα.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα αμνιοτικά κύτταρα έχουν πολλές δυνατότητα, εξελισσόμενα σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων, και δίνοντας νέες προοπτικές στη θεραπεία, ειδικά όταν ο ασθενής είναι το παιδί.

Ο Δρ Πάολο Ντε Κοππι, του Νοσοκομείου Great Ormond Street που συμμετείχε στην ερευνητική διαδικασία εξηγεί ότι «τα αμνιοτικά βλαστοκύτταρα είναι παρόμοια, αλλά όχι ίδια, με τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Η έρευνά μας δείχνει ότι σε μερικές κλινικές εφαρμογές είναι καλύτερα από τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Για παράδειγμα, τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα αν μεταμοσχευθούν σε μύες μπορούν να σχηματίσουν τερατώματα, ενώ τα αμνιοτικά βλαστοκύτταρα όχι. Ωστόσο, η γκάμα των εφαρμογών για τα τελευταία είναι σαφώς πιο περιορισμένη, απ’ τα πρώτα».

Ο Δρ Ντε Κόππι πιστεύει ότι είναι πιθανόν να εξαχθούν αμνιοτικά βλαστοκύτταρα από ένα παιδί που έχει διαγνωστεί με κάποια πάθηση πριν γεννηθεί και να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέου ιστού σε εργαστηριακό περιβάλλον, έτοιμος να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος όταν πια γεννηθεί το παιδί.

Θεωρητικά ίσως είναι επίσης εφικτό να τροποποιηθούν γενετικά τα βλαστοκύτταρα του εμβρύου και να επαναεισαχθούν στο αμνιακό υγρό για τη διόρθωση γονιδιακών ανωμαλιών.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο