Αποτελεσματικά τα κοχλιακά εμφυτεύματα στην επαγόμενη από μηνιγγίτιδα κώφωση
Νέα Υόρκη: Αν το κοχλιακό εμφύτευμα τοποθετηθεί νωρίς, τα παιδιά με σχετιζόμενη με την μηνιγγίτιδα ή συγγενή κώφωση παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στην αντίληψη του λόγου μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Νέα Υόρκη: Αν το κοχλιακό εμφύτευμα τοποθετηθεί νωρίς, τα παιδιά με σχετιζόμενη με την μηνιγγίτιδα ή συγγενή κώφωση παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στην αντίληψη του λόγου μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Ο Δρ Θωμάς Νικολόπουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες ικανότητες αντίληψης του λόγου 46 παιδιών με κώφωση συνέπεια μηνιγγίτιδας και 83 με συγγενή κώφωση μετά την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος σε ηλικία 5,6 ετών ή νωρίτερα. Και οι δυο ομάδες είχαν όμοια μόρφωση και τρόπους επικοινωνίας και ορισμένα παιδιά από κάθε ομάδα είχαν και επιπρόσθετες ανικανότητες.
Σημαντική πρόοδος μετά την τοποθέτηση του κοχλιακού εμφυτεύματος παρατηρήθηκε και στις δύο ομάδες. Πέντε χρόνια μετά την εμφύτευση, το 73% των παιδιών της πρώτης και το 77% των παιδιών της δεύτερης ομάδας μπορούσαν να κατανοήσουν μια συζήτηση χωρίς να διαβάζουν τα χείλη ή να συνομιλούν στο τηλέφωνο με κάποιο γνωστό τους. Κανένα εκ των παιδιών δεν μπορούσε να διεκπεραιώσει τις προαναφερόμενες δραστηριότητες πριν την εμφύτευση.
Η κατανόηση βελτιωνόταν με την πάροδο του χρόνου. Τρία χρόνια μετά την εμφύτευση, τα παιδιά και των δύο ομάδων είχαν μέσο σκορ κατανόησης της ομιλίας 22 και 29 σωστών λέξεων ανά λεπτό αντίστοιχα. Τα αντίστοιχα σκορ στην πενταετία ήταν 47 και 46 σωστές λέξεις ανά λεπτό. Κανένα από τα παιδιά δεν είχε σκορ μίας σωστής λέξης ανά λεπτό πριν την εμφύτευση.
Ο Δρ Νικολόπουλος σημειώνει ότι πολλά παιδιά είχαν και επιπρόσθετες ανικανότητες ή δυσκολίες, οι οποίες επηρέαζαν αρνητικά το αποτέλεσμα, γεγονός που συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψη.