Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Τειρεσία» για το ασφαλιστικό σύστημα προανήγγειλε ο Σάββας Τσιτουρίδης

«Τειρεσία» για το ασφαλιστικό σύστημα προανήγγειλε ο Σάββας Τσιτουρίδης

Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση συστήματος ανάλογου του τραπεζικού «Τειρεσία», για το ασφαλιστικό σύστημα, ανακοίνωσε ο υπουργός Απασχόλησης Σ.Τσιτουρίδης. Μέσω αυτού του συστήματος, οι ασφαλιστικοί φορείς θα διαπιστώνουν την ασφαλιστική συμπεριφορά κάθε ιδιώτη.

28

Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση συστήματος ανάλογου του τραπεζικού «Τειρεσία», για το ασφαλιστικό σύστημα, ανακοίνωσε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, κατά την συζήτηση επίκαιρης επερώτησης των βουλευτών του ΣΥΝ σχετικά με το ΙΚΑ και την εισφοροδιαφυγή.

«Μέσω αυτού του συστήματος, οι ασφαλιστικοί φορείς θα διαπιστώνουν την ασφαλιστική συμπεριφορά κάθε ιδιώτη. Ποιοι δηλαδή χρωστούν από πραγματική ανάγκη και ποιοι συστηματικά εκμεταλλεύονται τα κενά του συστήματος», διευκρίνησε ο κ. Τσιτουρίδης.

«Με την εφαρμογή συστήματος αναλόγου του Τειρεσία στο ασφαλιστικό σύστημα, θα μπει τέλος και στην αναγκαιότητα νομοθετικών παρεμβάσεων από την εκάστοτε κυβέρνηση για ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία, αφού αυτές οι ρυθμίσεις, θα μπορούν να είναι πάγιες και άμεσα συνδεδεμένες με την ασφαλιστική συμπεριφορά του οφειλέτη», υπογράμμισε ο υπουργός Απασχόλησης.

Ακόμα, ο κ. Τσιτουρίδης γνωστοποίησε ότι εξετάζεται, η αλλαγή του Πτωχευτικού Δικαίου, ώστε μετά τις απαιτήσεις του Δημοσίου να ακολουθεί η ικανοποίηση των βεβαιωμένων οφειλών που έχουν επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εξετάζεται επίσης η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Παροχής Επενδυτικών Συμβούλων, η οποία θα λειτουργεί ως φορέας αρωγής προς τα Ταμεία.

Κριτική από τον ΣΥΝ

Έντονα επικριτικός ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος σημείωσε ότι «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους δεν λειτουργούν όταν πρόκειται να δραστηριοποιηθούν υπέρ του πολίτη».

Ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ακόμη ότι «τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του ΙΚΑ οφείλονται στην εισφοροδιαφυγή – εισφοροκλοπή, τη μη επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών του και τη μη καταβολή της εισφοράς του δημοσίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Νίκου Κωνσταντόπουλου, που υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι καμία ενέργεια δεν γίνεται ώστε να καταβάλει ο ιδιωτικός τομέας τα δις που οφείλει προς το ΙΚΑ.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης, έδωσε έμφαση στο θέμα της εισφοροδιαφυγής, που όπως είπε ανέρχεται στα 1,8 δις ευρώ ετησίας ενώ δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πάταξη της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο