Λονδίνο: Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ορμόνη ghrelin που σχετίζεται με την όρεξη μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των νευρικών συνδέσεων σε μια περιοχή του εγκεφάλου όπου σχηματίζονται οι καινούριες αναμνήσεις, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Neuroscience.
Λονδίνο: Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ορμόνη ghrelin που σχετίζεται με την όρεξη μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των νευρικών συνδέσεων σε μια περιοχή του εγκεφάλου όπου σχηματίζονται οι καινούριες αναμνήσεις, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Neuroscience.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Γέιλ εξηγεί ότι η ορμόνη ghrelin εκκρίνεται από το άδειο στομάχι στο αίμα, και είναι γνωστό ότι ενεργοποιεί υποδοχείς σε κάθε σημείο του εγκεφάλου.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι η ορμόνη δρα στον υποθάλαμο ώστε να προκληθεί το αίσθημα της πείνας. Ωστόσο, η επίδρασή της σε άλλα σημεία του εγκεφάλου παρέμενε ένα μυστήριο.
Οι Αμερικανοί ειδικοί ανακάλυψαν ότι επιδρά και στον ιππόκαμπο, περιοχή του εγκεφάλου σημαντική για τη διαδικασία της μάθησης.
Παρατηρώντας ποντίκια που δεν ήταν φορείς του γονιδίου της ghrelin διαπίστωσαν ότι είχαν 25% λιγότερες συνάψεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.
Παρατήρησαν επίσης ότι όταν ένεσαν φυσιολογικά ποντίκια με επιπλέον ghrelin αυξήθηκε ο αριθμός των συνάψεων στον ιππόκαμπο και βελτιώθηκαν οι επιδόσεις των πειραματόζωων σε αρκετά τεστ μάθησης και μνήμης.
Η μελέτη αποδεικνύει λοιπόν ότι η ghrelin ίσως ελέγχει ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες και αντιπροσωπεύει έναν μοριακό σύνδεσμο μεταξύ των μαθησιακών ικανοτήτων και του ενεργειακού μεταβολισμού.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως είναι εφικτή η χρήση της ghrelin στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών παραγόντων για την καταπολέμηση της εξασθένησης της μνήμης και της μάθησης, αλλά προειδοποιούν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να είναι η κύρια παρενέργεια.