Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Το θέμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και οι προτάσεις των βιομηχάνων θα τεθούν υπό συζήτηση στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης, μετά από συνάντηση με εμπόρους και βιοτέχνες. Συνάντηση με ΓΣΕΕ, ΣΕΒ την Πέμπτη.

53

Το θέμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και οι προτάσεις του ΣΕΒ θα τεθούν υπό συζήτηση στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης Π.Παναγιωτόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τις ηγεσίες των συνομοσπονδιών των εμπόρων και των βιοτεχνών

Ερωτηθείς σχετικά με τις θέσεις του ΣΕΒ για εξαιρέσεις νομών της χώρας από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο Π.Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι το υπουργείο πιστεύει και στηρίζει τις συμβάσεις, αλλά από τη στιγμή που θα τεθεί το θέμα, θα συζητηθεί στα πλαίσια της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης με στόχο την αύξηση της απασχόλησης.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει ήδη σημαντική κάμψη της ανεργίας, που από το 11,3% έχει φθάσει στο 10%, δήλωσε όμως ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη ούτε σε αυτά τα επίπεδα.

Σχετικά, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δ.Αρμενάκης χαρακτήρισε το θέμα της ισχύος της ΕΓΣΣΕ ως κλαδικό, τοπικό και επιχειρησιακό και ως εκ τούτου θεμιτό το να συζητηθεί στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Δ.Ασημακόπουλος δήλωσε ότι η οργάνωσή του δεν θέτει θέμα σχετικοποίησης της ισχύος της εθνικής σύμβασης, αλλά αναζητά άλλα μέτρα – κίνητρα για τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να προχωρήσουν σε προσλήψεις, ζητώντας την μηδενική φορολόγηση των επιχειρήσεων που απασχολούν από ένα έως εννέα εργαζόμενους.

Όπως δήλωσε ο Π.Παναγιωτόπουλος, από τη συνάντηση με ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ διεφάνη ότι είναι ανάγκη να συσταθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, που θα λειτουργεί ως επιστημονικό και τεχνοκρατικό εργαλείο και θα επιτρέπει στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην επιχειρηματικότητα και τη σχέση της με την απασχόληση.

Ο υπουργός Απασχόλησης συναντήθηκε με την ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, εν όψει της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης την ερχόμενη Δευτέρα. Την Πέμπτη, ο Π.Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με τις ηγεσίες των ΣΕΒ και ΓΣΕΕ.

Για τους εργαζόμενους υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες

Εξ άλλου, δημόσια έκκληση προς τους εργοδότες απηύθυνε ο υπουργός Απασχόλησης, προκειμένου να αυξήσουν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στην ύπαιθρο και να μειώσουν, όσο μπορούν, την καταπόνησή τους από την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι προς την κατεύθυνση αυτή κινείται ήδη το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας και ότι η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση να πάρει περισσότερα μέτρα και να υπάρξουν κυρώσεις, επαναλαμβάνοντας την έκκληση να προστατευθούν οι εργαζόμενοι που εκτίθενται στο κρύο, μέσα στα πλαίσια της ανθρωπιάς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο