Αυξήσεις έως και 30% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος την επόμενη πενταετία
Αυξήσεις μέχρι και 30% μέσα στην επόμενη πενταετία στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προς το παρόν προκαλεί εμφύλιο πόλεμο μεταξύ ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, καθώς και βολές κατά του ΥΠΑΝ.
Αυξήσεις μέχρι και 30% μέσα στην επόμενη πενταετία στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προς το παρόν προκαλεί εμφύλιο πόλεμο μεταξύ ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, αλλά και ευθείες βολές των ΕΛΠΕ κατά της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.
Τα ΕΛΠΕ, στα οποία ανήκει η πρώτη ιδιωτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, κατηγορούν τη ΔΕΗ ότι παρεμβάλλει εμπόδια και υπονομεύει με την τιμολογιακή της πολιτική την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος από τη μονάδα τους αυτή, στο νέο σύστημα που έχει δημιουργηθεί (στον ΔΕΣΜΗΕ).
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν Τα Νέα, κύκλοι των ΕΛΠΕ επιτίθενται και κατά της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, ισχυριζόμενοι ότι κωφεύει στα αιτήματά τους για διασφάλιση ίσων όρων παιχνιδιού με τη ΔΕΗ και τους άλλους ιδιώτες που θα επενδύσουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια, ήδη οι υποψήφιοι ιδιώτες παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος από κοινού με τις χρηματοδότριες τράπεζες κλιμακώνουν τις πιέσεις τους, ζητώντας όχι μόνο εγγυήσεις για την απορρόφηση του μεγαλυτέρου μέρους(70% περίπου) της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις επενδύσεις τις οποίες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν, αλλά και τιμολόγια πολύ πιο ακριβά απ ότι τα σημερινά για το ρεύμα που θα παράγουν.
Από τον «χορό» των πιέσεων δεν λείπει και η ΔΕΗ, η οποία, επικαλούμενη τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) αλλά και το κόστος για την εξαγορά των ρύπων που άρχισε να την επιβαρύνει ήδη από το 2005, ζητεί αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες από τον εκάστοτε ετήσιο πληθωρισμό για φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Μάλιστα, στελέχη των ΕΛΠΕ, καθώς και άλλοι επιχειρηματίες-υποψήφιοι επενδυτές στην αγορά, υποστηρίζουν ότι με τα σημερινά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος «απελευθέρωση της αγοράς δεν μπορεί να γίνει».
Έτσι, εκτιμούν ότι μέχρι το 2010 οι σημερινές τιμές χονδρικής (54 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) θα προσεγγίσουν τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές που είναι τα 70 ευρώ κατά μέσο όρο. Στην περίπτωση αυτή, η αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα ανέλθει σε 30% την επόμενη πενταετία.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.