Λίστες με όλα τα τηλεφωνήματα, τα sms και τα emails των Ευρωπαίων πολιτών σύντομα θα αποθηκεύονται στους σκληρούς δίσκους των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Η στενότερη παρακολούθηση αποφασίστηκε το καλοκαίρι από την ΕΕ ως μέτρο κατά της τρομοκρατίας, μετά και τις επιθέσεις στο Λονδίνο.
Λίστες με όλα τα τηλεφωνήματα, τα sms και τα emails των Ευρωπαίων πολιτών σύντομα θα αποθηκεύονται στους σκληρούς δίσκους των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Η στενότερη παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών αποφασίστηκε το καλοκαίρι από την ΕΕ, ως μέτρο κατά της τρομοκρατίας, μετά και τις επιθέσεις στο Λονδίνο.
Έπειτα από τη σειρά εκρήξεων στο σύστημα μεταφορών του Λονδίνου, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε να επισπευσθεί η εφαρμογή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τήρηση αρχείου τηλεπικοινωνιών. Η πρόταση έγινε δεκτή τον Ιούλιο από το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, μετά και τις διαβεβαιώσεις της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ ότι «δεν επιθυμεί την εγκαθίδρυση αστυνομικού κράτους».
Έπειτα από την υιοθέτηση του μέτρου και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Δεκέμβριο, οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών υποχρεώνονται να αποθηκεύουν τις δραστηριότητες των πελατών τους για χρονικό διάστημα από έξι έως 24 μήνες: την πηγή και τον αποδέκτη κάθε τηλεφωνικής κλήσης, γραπτού μηνύματος και e-mail, καθώς και την ακριβή ώρα της συνδιάλεξης. Το περιεχόμενο των συνδιαλέξεων και των μηνυμάτων δεν θα καταγράφεται.
Η απόφαση, που αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται το πρώτο τρίμηνο του 2006, πυροδότησε αντιδράσεις, καθώς πολλοί εκτιμούν προσφέρει έδαφος για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και για αυθαιρεσίες που θα καταλήξουν τελικά στον περιορισμό βασικών πολιτικών και ατομικών ελευθεριών. Ανησυχίες εκφράζονται επίσης και για το ενδεχόμενο να γίνει κατάχρηση εξουσίας στη χρήση των δεδομένων.
Έχοντας υπόψη της ενστάσεις αυτές, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με την Κομισιόν για την ανάγκη διατήρησης δεδομένων, μόνο όμως για τη διερεύνηση καθορισμένων μορφών εγκληματικής δραστηριότητας, όπως η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, και όχι για την πρόληψη όλων των ειδών εγκλημάτων. Υπήρξαν ωστόσο αντιρρήσεις, δεδομένου ότι η έννοια της πρόληψης δεν είναι αρκετά σαφής και θα μπορούσε, ως εκ τούτου, να οδηγήσει στην κατάχρηση του συστήματος από τις εθνικές Αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταγραφή των κλήσεων στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας δεν αποκαλύπτει μόνο τις επικοινωνιακές δραστηριότητες του υπόπτου, αλλά και τη γεωγραφική του θέση και τις μετακινήσεις του την ώρα που μιλούσε στο τηλέφωνο. Αυτό συμβαίνει επειδή, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υποχρεούνται να καταγράφουν όχι μόνο την κλήση, αλλά και τις κυψέλες (κεραίες) του δικτύου που χρησιμοποιήθηκαν.
Η υπερβολική χρήση των smartphones συνδέεται με σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των συναισθημάτων
Ο «Αυτόχειρας» του Νικολάι Έρντμαν σε σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη κάνει πρεμιέρα στις 17 Απριλίου. Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Αλκμήνη.
Η ΕΟΚ ενημέρωσε πως αναβάλλονται οι τελικοί της Α1 Γυναικών μέχρι να παρθεί απόφαση από τον αθλητικό δικαστή για τον πρώτο αγώνα Αθηναϊκός – Παναθηναϊκός ο οποίος διακόπηκε στο ημίχρονο.
Ο Ζέλσον Μαρτίνς αναφέρθηκε στο επικείμενο, εκτός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ενώ επισήμανε ότι όλα τα παιχνίδια μέχρι το φινάλε των πλέι οφ πρέπει να κερδηθούν από τον Ολυμπιακό.