Αντιπαράθεση Πάγκαλου – Νάκου για το 42% στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
Με τις εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Πάγκαλου συνεχίστηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για τη ρύθμιση του 42%.
71
Με τις εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Πάγκαλου συνεχίστηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για τη ρύθμιση του 42%.
Δεν έλειψε δε, η συνέχεια της αντιπαράθεσης που ξεκίνησε στην έναρξη του συνεδρίου, με αντικείμενο το πρόγραμμα «Θησέας».
Κατά την ομιλία του ο κ. Νάκος αναρωτήθηκε γιατί υπάρχει η πεποίθηση ότι αποκλείονται οι συνεργασίες με το 42%. «Έγιναν και μπορούν να γίνουν» υποστήριξε, διαφωνώντας κάθετα με όσους αντιδρούν στη ρύθμιση: «Mήπως θέλουμε να διατηρηθούν οι ευκαιριακές συνεργασίες μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, που οδήγησαν σε παρατράγουδα, σε θνησιγενή σχήματα, σε αδυναμία των δημοτικών αρχών να λειτουργήσουν στους δήμους;».
«Διερωτώμαι, έχει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση ο δήμαρχος που την πρώτη Κυριακή πήρε 25% και εκλέχτηκε τη δεύτερη Κυριακή έναντι άλλου, που την πρώτη Κυριακή πήρε 45%; Ή δεν έγιναν αυτά;» προσέθεσε.
Αναφερόμενος επίσης στις καταγγελίες ότι κάποια κονδύλια του «Θησέα» κατανέμονται με αδιαφανή κριτήρια, τόνισε πως «η καινοτομία του ΘΗΣΕΑ είναι ότι, οποιεσδήποτε χρηματοδοτήσεις προς τους ΟΤΑ γίνονται από τα άλλα υπουργεία, καταγράφονται. Καταγράφονται, προκειμένου να μην υπάρχουν χρηματοδοτήσεις για το ίδιο έργο τέσσερις και πέντε φορές».
Από την πλευρά του ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ότι η συζήτηση που γίνεται στο συνέδριο δεν μπορεί να είναι κομματική και να διεξάγεται στα πλαίσια μιας αντιπαράθεσης.
Όσον αφορά στον προβληματισμό για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου αυτοδιοίκησης, υποστήριξε ότι πρέπει οι υπάρχοντες θεσμοί, δηλαδή οι δήμοι και οι νομαρχίες, να εξαντλήσουν τα περιθώρια των δυνατοτήτων τους σε όλο τα επίπεδα.
Τόνισε δε, ότι το κόμμα του λέει «ναι» στη φορολογική αποκέντρωση, καθώς και τη μεταβίβαση εσόδων από τη φορολογία στους δήμους, για να κάνουν τα έργα που πρέπει να κάνουν.
Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί στο 42%, για το οποίο είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο, «γιατί το υπάρχον πολιτικό σύστημα οδήγησε τη χώρα σε κρίση και είναι λάθος η επέκτασή του στους δήμους και τις νομαρχίες».
Όσο για το επιχείρημα που υπάρχει ότι εκλέγονται κυβερνήσεις με το ποσοστό αυτό, ο κ. Πάγκαλος σχολίασε ότι «πολύ κακώς εκλέγονται και θα πρέπει να πάψει να γίνεται αυτό».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άρσεναλ, η τέχνη του να υποφέρεις
- Βουλή: Κλήση Τζαβέλλα στη Θεσμών και Διαφάνειας ζητά η Κωνσταντοπούλου – Πιέσεις της αντιπολίτευσης να στηριχθεί η εξεταστική για υποκλοπές
- Κυκλοφόρησε το πρώτο trailer της ταινίας για τη ζωή του Άντονι Μπουρντέν
- Επίδομα Παιδιού Α21: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα την Παρασκευή 8 Μαΐου
- Ο Δήμος Αμυνταίου ξανά στον σιδηροδρομικό χάρτη
- To Ντουμπάι κλείνει και Οκόμπο!
- Ryanair: Ανακοίνωσε στους εργαζομένους ότι κλείνει τη βάση της στη Θεσσαλονίκη – Το «παράθυρο» που αφήνει
- Ιταλία: Παγώνια προκαλούν εμφύλιο σε χωριό – «Δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε από τις κραυγές»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442