Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Η Γαλλία δείχνει την «έξοδο» στους μετανάστες που καταδικάζονται για τις ταραχές

Η Γαλλία δείχνει την «έξοδο» στους μετανάστες που καταδικάζονται για τις ταραχές

Εν μέσω της γενικευμένης αναταραχής στη Γαλλία ο υπουργός Εσωτερικών Ν.Σαρκοζί δίνει εντολή για απέλαση των μεταναστών που καταδικάζονται για τα επεισόδια, ακόμη και εκείνων που διαθέτουν άδεια διαμονής. Tα ξημερώματα της Πέμπτης πυρπολήθηκαν 394 οχήματα.

51

Εν μέσω της γενικευμένης αναταραχής στη Γαλλία ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί δίνει εντολή για την άμεση απέλαση των μεταναστών που έχουν καταδικαστεί για τα επεισόδια, ακόμη και εκείνων που διαθέτουν άδεια διαμονής. «Ναι» στα έκτακτα μέτρα από το 73% των Γάλλων, όμως η Σουηδία «ανοίγει» το χορό των επικρίσεων για τη στάση της γαλλικής κυβέρνησης…

Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης πως περίπου 120 αλλοδαποί έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή στις ταραχές που συνταράσσουν επί πολλές ημέρες τη χώρα. «Ζήτησα να απελαθούν από την επικράτειά μας χωρίς καθυστέρηση, περιλαμβανομένων και αυτών που διαθέτουν άδεια διαμονής» δήλωσε ο πρώτος τη τάξει υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης.

Η σχετική ανακοίνωση διά στόματος Σαρκοζί ακολουθεί την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης με επαναφορά του δρακόντειου νόμου του 1995. Χρήση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουν κάνει μέχρι στιγμής οι νομάρχες των πόλεων Αμιέν, Ρουέν και Χάβρη. Σε ισχύ έκτακτα μέτρα και στις πόλεις της γαλλικής Ριβιέρας.

Οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ελαφρά πτώση στο επίπεδο της βίας σε όλη τη χώρα: στις φλόγες παραδόθηκαν 617 αυτοκίνητα, κατά εκατοντάδες λιγότερα από τις περασμένες ημέρες. Συνελήφθησαν 280 άτομα και ταραχές αναφέρθηκαν σε 116 περιοχές, οι μισές συγκριτικά με το βράδυ της Τρίτης.

Επίσης, 173 ενήλικοι καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης, 1.462 τέθηκαν υπό 48ωρη κράτηση, 329 ενήλικοι έχουν προσαχθεί ή πρόκειται σύντομα να προσαχθούν στο αυτόφωρο, ενώ άλλοι 48 έχουν κληθεί να παρουσιασθούν αργότερα. Τριάντα δύο ενήλικοι καταδικάστηκαν σε άλλες ποινές (κράτηση με αναστολή, αναστολή υπό όρους, κοινωνική εργασία), ενώ άλλοι 34 αφέθηκαν ελεύθεροι.

Έως τα ξημερώματα της Πέμπτης είχαν πυρποληθεί 482 οχήματα, ενώ άλλα 203 άτομα συνελήφθησαν.

Συνολικά, η Γαλλική αστυνομία ανέφερε ότι συνέλαβε 169 ανθρώπους ενώ 394 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν. Tην προηγούμενη νύχτα είχαν συλληφθεί 195 άνθρωποι και είχαν πυρποληθεί 458 αυτοκίνητα. Aξιωματούχος ανέφερε ότι η τάση είναι «θετική», με δεδομένη τη σύγκριση με τη νύχτα της Κυριακής, όταν είχαν καεί πάνω από 1.400 αυτοκίνητα.

Πάντως, αστυνομικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ένα σχολείο στην πόλη Μπελφόρ της ανατολικής Γαλλίας ενώ υπήρξαν βανδαλισμοί σε υποσταθμό του δικτύου ηλεκτροδότησης της εταιρίας EDF στη Λιόν που προκάλεσαν προσωρινή διακοπή της ηλεκτροδότησης στην πόλη.

Ως προς το βαθμό στήριξης των έκτακτων περιοριστικών μέτρων από το γαλλικό λαό, δημοσκόπηση της εφημερίδας Le Parisien καταδεικνύει πως ποσοστό της τάξεως του 73% των πολιτών στηρίζει την κατάσταση έκακτης ανάγκης. Ποσοστό 86% εκφράζει οργή για τα επεισόδια βίας.

Από πλευράς διεθνούς κοινότητας, ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκέραν Πέρσον επέκρινε την αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης στο κύμα ταραχών, επισημαίνοντας πως τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα δεν θα επιλύσουν την αναταραχή που προκαλείται από την αποτυχία ενσωμάτωσης των μεταναστών και την ανεργία.

Ο Γκέραν Πέρσον -είχε έλθει και ο ίδιος αντιμέτωπος με σοβαρές ταραχές στο Γκέτεμποργκ το 2001- υπογράμμισε χαρακτηριστικά μιλώντας στους δημοσιογράφους πως «υπάρχει δικαιολογημένη κριτική κατά της γαλλικής κοινωνίας και αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη μορφή των εκφράσεων που χρησιμοποιεί για παράδειγμα ο Σαρκοζί».

«Επέλεξαν έναν δρόμο και είναι δύσκολο για μένα να τον κρίνω, όμως φαίνεται πως πρόκειται για μία σκληρή τακτική που δύσκολα θα οδηγήσει στο διάλογο» τόνισε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο